Андрей Слабаков: Жена ми е доволна, че отивам в Брюксел, за да си почине от мен

Четвъртият в листата на ВМРО Андрей Слабаков отива в Брюксел. Преференциите са изстреляли известния режисьор на втора позиция, с което е изместил Юлиан Ангелов и Александър Сиди от второто и третото място. Какво ще е първото нещо, с което ще се заеме, ще вземе ли съпругата си Ернестина Шинова със себе си в Брюксел и кой ще се грижи за дъщерята и кучетата – на тези и други въпроси отговори Андрей Слабаков.

Даниела Палазова

– Г-н Слабаков, каква беше първата ви реакция след новината, че заминавате в ЕП?

– Радвам се, че хората са гласували за мен и им благодаря. Знам, че това е голяма отговорност и се надявам да оправдая доверието, тъй като, знаете, аз не съм политик, а съм гражданин. Радвам се, че са ме припознали като човек, който може да реши проблемите им в Европа.

– Ще вземете ли съпругата си (актрисата Ернестина Шинова, която в момента участва в хитовия сериал „Откраднат живот“ – б.р.) със себе си в Брюксел? 

– Ще се радвам от време на време да идва при мен. Но тя си има работа и професионални ангажименти. Всъщност предлагам на „Откраднат живот“ да преместят болницата си в Брюксел. Между другото, Ернестина ми каза: „Дано да станеш евродепутат, та да си почина от тебе“. Сега ще ѝ се наложи да се грижи за дъщерята и за кучетата.

– Дъщеря ви Йоана порасна вече, ще се оправи и сама. Сигурно много се гордее с вас.

– Да, и аз се гордея много с нея. В пети курс медицина е и е отличничка.

– Какво ще е първото нещо, с което ще се захванете, когато отидете в ЕП?

– Първо, там трябва да ходят хора, които се интересуват от България. Основното е да се защитават интересите на България, а иначе ЕС трябва да се реформира. Иначе първото нещо, което бих направил, е нещо изключително проблемно – културната политика на ЕС. Това е лицето на всяка нация, а политиката в тази област е катастрофална. Нямам представа защо е така?

– Може би защото ЕС се занимава с по-прагматични неща…

– Да, твърде прагматични. Например планът „Макрон“, който се чуди как да разкара шофьори от 15 държави заради едни пари. Моето мнение е, че културата е едно от най-важните неща. Не е хубаво един народ да е прост, защото това го прави лесно манипулируем и се управлява лесно. А в Европа искат да обезличат народите. Не знам какво е това евроценности, за което много се говори, за мен има християнски ценности, които са валидни за континента ни.

– В социалните мрежи веднага тръгнаха едни закачки за вашето пушене, порок, който, за съжаление, се е превърнал в емблематичен за вас…

– Нямам представа кой се занимава с това. Вие вярвате ли, че съм единственият човек, който пуши в ЕП. Над половината са пушачи. Имам си порок, не вярвам в хората без пороци. Като видя такъв, веднага си мисля, че е педофил. Не мисля да се отказвам от пушенето. Това е принос за БВП – 2,8 млрд. лева годишно влизат от акцизите, които плащат пушачите. На цигарите ми пише, че ще умра млад, и това означава, че няма да тежа на бюджета за пенсия.

https://retro.bg

loading...