Антон Герашченко: Путин взе решението да играе ва банк

Русия удари най-голямата печалба

„Асо в дупката или плачещ глас в пустинята е газовият шантаж на Русия? Очевидно страната-агресор е решена на директен газов шантаж на Европа преди зимата“.

Това написа в Телеграм съветникът на украинското правителство Антон Герашченко.

Всъщност Русия непрекъснато манипулира темата за спирането на газа още от самото начало на войната. И верният на Кремъл Газпром редовно спираше “Северен поток-1” за непланирани ремонти.

На 3 септември пък компанията обяви пълно замразяване на доставките за неопределен период от време. Като причина за това бе посочена невъзможността за самостоятелен ремонт на газотурбинния двигател в компресорната станция.

Истината обаче е, че очевидно Москва е взела решението да играе ва банк и то да затвори “Северен поток” за Европа не е техническо, а чисто политическо.
Това предположение бе потвърдено и от изявлението на прессекретаря на Путин – Дмитрий Песков. Припомняме, че той заяви, че има възможност за бърз „ремонт“ на газопровода и възобновяване на доставките на газ, но за да се случи това, трябва да бъдат преманати санкциите.

Въпреки множеството санкции, които ЕС наложи на Русия, изглежда в крайна сметка тя ще излезе най-печелившата от така създалата се ситуация.

Оказва се, че възползвайки се от високите цени на изкопаеми горива, само през първата половина на настоящата година Русия е спечелила 158 милиарда евро от износа им.
Това сочи доклад на независим изследователски център, публикуван днес, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
Източник: blitz.bg