Арман Бабикян: И марсианци може да са запалили „Царските конюшни“

Охраната на такива сгради е като вица за жената, която е била подложена на насилие и казала „ами давай, давай, то има закони“, каза той

И марсианци може да са запалили „Царските конюшни“, но ще търсят подходящ клошар. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ политическият пиар и анализатор Арман Бабикян.
„Кой има интерес да изгорят „Царските конюшни“ ще кажат компетентните органи. Въпросът е, че хората някак си нямат доверие в държавата, която ги управлява. Затова много хора си позволиха иронични коментари. Сравних случая със складовете в Пловдив и написах, че се търси подходящ клошар за случая“, добави той.
„Клошарят се превърна в отвратително нарицателно на случващото се в Пловдив. Това се пренася и в София. Това са образци на недоверие към държавните органи, които очевидно, за да решат проблем, се опитват да го прехвърлят някъде другаде“, коментира Бабикян.
Водещата обаче припомни, че вчера заместник-министърът се опита да обясни, че не било съвсем невероятно клошар да е предизвикал пожара в София.
„И марсианец може да бъде. Въпросът е, че хората не очакват да чуят истината“, отговори анализаторът.
„Не може да имаш протестиращи и половин месец след това да цъфнат контрапротестиращи. Това го помним по времето на Орешарски. Едните са недоволни, а другите недоволни от недоволните. Човек може да е недоволен от държавата, на която си плаща данъците, на управляващите, на които си е връчил доверието в едни кутии с дупка. Две неща даваш на тези хора – парите и доверието си. Едното очевидно е загубено. Парите ти ги събират, защото няма как – подлежиш на санкции. Успоредни овчари се вадят, успоредни майки… успоредната истина непрекъснато присъства“, коментира Бабикян.
„Когато кажеш на премиера, че трябва да повиши парите на някои, защото умират и няма как да живеят, той добродушно се усмихва и казва „Добре, ще вземем от заплатите на други“. Делението на обществото е толкова манипулативно в устата на управляващите, че няма накъде. Защо да го има доверието?“, попита той.
След като Мария Цънцарова го пита разбрал ли е как се охраняват такива сгради, Бабикян отговори с „Да“ и добави „прилича на един гаден мъжки виц за жена, която е била подложена на насилие от мъж и тя казала по едно време „ами давай, давай, то има закони“.
„Експертите не искам да ги виня, но са купувани като семки. Заплатите им са жалки и са подлагани на натиск“, подчерта той.
Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пък каза, че пожарът в „Царските конюшни“ най-вероятно е умишлен.
„Тези инциденти обикновено са свързани с някакви собственици, с инвеститори. Най-лесно е да се каже, че има умисъл в това деяние. Голяма каша е там. Трудно е да се намери мотивът“, добави той.
„Ще направят опит да се реконструира сградата. Ще се изхарчат едни държавни пари. Държавата ще остави някои сгради да се срутят, а други ще ги „договори“ с въпросните хора“, коментира Безлов.
„Ако наследите такава сграда и се събудите с мисълта, че трябва да намерите отнякъде 1,5 млн., а няма откъде, ще хукнете да я продавате. Държавата не подкрепя добросъвестния наследник или собственик, след като е заявена обществената значимост на притежавания от него имот“, добави Бабикян.
„Ние сме персонално управлявана държава, а не демократична. В това правителство всички казват, че ще си подадат оставката, ако „Той“ им я поиска, а ако хората желаят да не виждат тези хора повече, няма значение“, каза още пиарът.

Арман Бабикян: И марсианци може да са запалили „Царските конюшни“, но търсят подходящ клошар

http://flagman.bg

loading...