Арман Бабикян: Хората очакват от Гешев магистратски, а не милиционерски подход

Разследващите трябва да кажат, докъде ще стигне сагата с къщата в Барселона. Те трябва да работят по появилите се сигнали. ”Ел периодико” не е жълт вестник, а издание с престижни награди, което е уважавано в обществото. Хората очакват от главния прокурор Иван Гешев магистратски , а не милиционерски подход. Референдум за еврото ще е референдум за излизане от ЕС.

Това казва в интервю за Фрог нюз пиар експертът Арман Бабикян.

– Докъде ще стигне сагата с къщата в Барселона?

– Не мога да знам, разследващите трябва да кажат…

– Появиха се вече твърдения на бивши съдии, юристи и журналисти, които насочват главния прокурор Гешев, какво трябва да се разследва?

– Ами разследващите трябва да работят по тези сигнали.

– Може ли да се вярва на испанската прокуратура? Казват, че не си поплюва?

– Ако информацията на медиите, които контактуват с прокуратурата, са верни, очевидно се работи по случая. Докъде ще стигнат е друг въпрос…

– В български сайтове и медии се появиха материали, в които определят „Ел Периодико“ като жълто издание, но явно не е така?

– В Испания и в Западна Европа „Ел Периодико“ не се приема като жълт вестник – определено. Те имат престижни награди и са с авторитет в обществото.

– А смятате ли, че Лаура Кьовеши ще се заеме със сигнала, който сдружение „Боец“ е изпратило във връзка с този случай?

– Няма как да знам и да отговоря на този въпрос.

– Вашият коментар за смеха и ропота на представителите на Софийската адвокатска колегия на общото им събрание, когато се чете поздравителния адрес от главния прокурор Иван Гешев?

– Явно по този начин те са изразили своето недоволство от действията му. Юристите, които по призвание трябва да настояват за справедливост и прилагане на закона не одобряват действията му. Така че ги разбирам адвокатите?

– Как ще коментирате факта, че в България много интелектуалци „живеят в тишина“ и чакат други да им свършат работата. Сякаш няма кой да поведе народа?

– Аз не съм съгласен, че няма. За съжаление са неколцина тези, които си позволяват да говорят. Интелектуалците не трябва да са само умът на нацията , а и съвесттасъвестта на нацията. Не е достатъчно просто да си интелигентен и образован. Обичам да давам примера с Йозеф Мангеле. Той е бил изключително интелигентен човек, но….Съвестта на нацията сме свикнали да я търсим в елита. Софтуерът трябва да върви с хардуера на една нация.

– С какво и как си обяснявате засилената активност на прокуратурата в последно време?

– Главният прокурор явно иска да се наложи на новия пост и да покаже какво предстои да видим края на мандата. Той се опитва да атакува онези сектори, които най-много дразнят хората. Опитва се да избяга от сянката на назначен главен прокурор. Хората очакват от Гешев магистратски подход, а не милиционерски подход.

– В момента в страната се събират подписи за референдум против еврото. Смятате ли, че трябва да има такъв референдум?

– Не, категорично. Това е безумие! Решенията за членството в НАТО и ЕС не са взети след референдум. Референдумът е много демократичен инструмент и в същото време много опасен. Не може да се очаква, че хората са толкова информирани, че да се вземе адекватно решение. Референдум за еврото може да се прави, ако не сме в ЕС. И затова това би било просто референдум за излизане от ЕС.

Разговаря: Красен Бучков

http://frognews.bg

loading...