Армията на България е след тази на Бангладеш

Армията на Съединените американски щати е най-силната в света. Това показва класацията по индекс на силата Power Index на изданието Global Fire Power. В нея са посочени най-могъщите въоръжени сили в света за 2018 година.Българската армия е след тзи на Бангладеш.

Подреждането на страните е направено, след като са взети под внимание различни компоненти. Авторите на класацията отбелязват, че силата на една армия не зависи само от броя на наличните оръжейни системи, а по-скоро от разнообразието на оръжия. Взети са под внимание различни геополитически фактори, природни ресурси, местна индустрия и производство и други. Финансовата стабилност и здравето също са изиграли роля при определянето на мощта на една страна. Настоящото политическо и военни лидерство не са взети под внимание.

Най-могъща е армията на САЩ. Американците имат над 2 милиона военнослужещи, като в тази цифра попадат и тези от запаса. Американските въоръжени сили разполагат с над 13 000 бойни самолета, както и близо 6000 танка. Бюджетът за отбрана е $647 милиарда.

На второ място в класацията е Русия, която има над 3 500 000 военнослужещи, от които малко над милион са активни, а останалите са от резерва. Русия има близо 4000 бойни самолета, както и над 20 000 танка. Флотът разполага с 352 бойни единици техника, от които 13 унищожителя и 62 подводници. Американците са по-добри и по този показател.

На трето място е китайската армия. Тя е с над 2 милиона активни военнослужещи и близо половин милион от запаса. В класацията следват Индия, Франция, Великобритания, Южна Корея, Япония, Турция и Германия.

България се нарежда на 60-о място в света, след страни като Бангладеш, Мароко и Азербайджан. Авторите на класацията посочват, че страната ни има общо 52 650 военнослужещи, 73 единици летателна мощ, а бюджетът за отбрана е $700 милиона. Гърция и Румъния са пред България, а Сърбия е след страната ни по военна мощ. Другият ни съсед – Македония, е на 118 място.

.

http://frognews.bg