Асен Василев и Кирил Петков искат нови избори, за да се пробват да станат първа политическа сила

Асен Василев и Кирил Петков ще откажат предложението на ГЕРБ за взаимодействие в името на редовен кабинет и прекъсване на уморителния изборен маратон – това научавам 3 часа преди пресконференцията на “Продължаваме промяната”.

Бившият премиер и бившият вицепремиер са недоволни от предложението на Бойко Борисов в кабинета да няма политици, а само експерти. Те искат да се върнат във властта, не им харесва перспективата да седят в пленарна зала и да се занимават с приемането на закони.

Асен Василев и Кирил Петков искат нови избори, за да се пробват да станат първа политическа сила. И да управляват сами или с ДБ и БСП, както си въобразяваха и за тези избори.

Разговорите за обща парламентарна група ме ди “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са ударили на камък, заради амбицията на ген. Атанас Атанасов да бъде избран за председател на 48-я парламент и защото ПП+БСП+ДБ+БВ събират само 110 гласа. Възможността ГЕРБ и ДПС да ги подкрепят е била преценена като опасна предвид на голямат вероятност от нов предсрочен вот.

Перспективата пред “Продължаваме промяната” е опозиция, която използва парламентарната трибуна и медиите за предизборна пропаганда с агресивни атаки стещу ГЕРБ, ДПС, служебния кабинет и президента.

На ход са ГЕРБ и останалите партии, които могат да съставят кабинет. С компромиси – но кабинет.

Соня Колтуклиева