Атанас Чобанов: Йордан Цонев има връзка с една от фирмите, получили кредит от ББР

Връзка с името на депутата от ДПС Йордан Цонев излиза от една от фирмите, които са получили 115 милиона лева кредит от Българска банка за развитие. Това съобщи пред БНР Атанас Чобанов, главен редактор на разследващият сайт „Биволъ“ и уточни, че по техни проучвания тези средства са инвестирани в покупка на хотел в Гърция, на полуостров „Халкидики’:

„Според гръцките медии фирмата, която стои зад тази покупка на хотела, е „Ултрастрой“, а тя по документи е държала собственост на фирма, свързана с кума на Йордан Цонев. Има и имотни отношения с неговото семейство, така че нещата отиват към разследване на самия Цонев, ако тръгнем по този път“.

Чобанов заяви, че би окуражил министър Кирил Петков да не се занимава с българската прокуратура, а да се обърне към прокуратурата на Гърция за разследване на мащабно пране на пари.

„Този случай със 115 млн. лв., които вместо да подпомогнат малки и средни фирми, отиват в един хотел, чиято собственост се свързва с политически лица в България, е класически случай на злоупотреба, която трябва да бъде разследвана от компетентната прокуратура. А тя териториално е в Гърция, там трябва да се обърне министърът. Ще бъде много забавно, ако го направи“, допълни Чобанов.

Според него Иван Гешев и прокуратурата няма да разследват безпристрастно и задълбочено обявената от министър Кирил Петков информация, че 8 компании са получили големи кредити от Българската банка за развитие.

Fakti.bg