А в Банско още чакат

Това, че тестовете на 1016 полицаи показват, че само няколко от тях са заразени или са преминали заболяването, може да означава две неща. Едното е, че заразата по-бавно се разпространява у нас и така властта обосновава продължаващите строги мерки.
Но все пак, извадката е с полицаи, малка част, от които работят на открито. Повечето са в близък контакт с гражданите.
Вторият възможен извод е, че въпреки потока от хора, с които се срещат тестваните полицаи, щом по-големият брой от тях не е заразен, значи вирусът в България не се разпространява агресивно и не е толкова опасен. Причината може да е в БЦЖ ваксината. Това е хипотеза, която съществува и се обсъжда. Втората видима разлика с останалите страни, е ниската продължителност на живота – с поне десет години по-надолу от Италия и Испания.
Ако обществото се тества масово, може да стане ясно, че има ограничени „гнезда“ на заразата, на които трябва да се обърне внимание. Учените вече казват, че трябва да се научим да живеем с този вирус. Излизат информации и за повторно заразяване, въпреки образуваните антитела. Ясно е, че следващият етап от кризата е план как поетапно обществото да се върне към дейностите си. Междувременно сега ще гледаме как избраните журналисти ще се подложат на тест публично, в името на шоуто в 8. А в Банско още чакат.

Миролюба Бенатова

loading...