А ПОСЛЕ?

Много хора ме питат защо не съм на протестите. Много хора ще се разочароват като прочетат мнението ми. Сега не е моментът за предсрочни избори. Това съм го казвала и ще го повторя и сега.

Борисов все още има голяма подкрепа, която се засили от страхливите и паникьосани възрастни и млади хора със страхови неврози, които продължават на тридесет градуса жега да ходят с маски и латексови ръкавици. Не си въобразявайте, че този страх няма да бъде използван в бъдещи предсрочни избори. Все още има огромен брой хора, които са паникьосани за живота си и ще подкрепят Борисов и ГЕРБ.

Една оставка сега ще доведе до неговото бетониране в ново Народно събрание, каквото явно не ни трябва. За да има промяна, ще го кажа цинично: „Нов бардак със стари к…, не става!“. А ако ме питат мен, и бардак не ни трябва, тази система на управление показа пълната си зависимост и некадърност, както и невъзможност да управлява нормално държавата. Тоест – трябва ни СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Това не става с оставка и нови, по същество същите избори. Защото тези 60-70 % от хората, които не гласуват, отново нямат да имат алтернатива.

Другото е, че няма опозиция, готова за избори. БСП, докато не се справи с вътрешния си разкол, не може да излезе единна и съответно да формира мнозинство. Още повече, че бездействията й в определени моменти отблъсна мекия електорат и това ще се отрази на изборите. Докато няма единство, а кандидатури, предлагани от Гергов и Станишев, освен твърдото ядро на социалистите, други няма да гласуват за тях.

ДПС са партньори на ГЕРБ и ще направят коалиция – тайна или явна. ВОЛЯ няма шансове, а патриотите имат твърд електорат, но те ще продължат да подкрепят ГЕРБ. „Възраждане“ имат потенциал, но няма как да имат мнозинство.

Слави Трифонов още не е изградил структурите си и няма видна активна политическа дейност, а за участие в избори се изисква нещо повече от появяване в избори. Други личности, на които хората имат голямо доверие, все още също не са на политическата сцена.

Политика се прави с много пари и с идеи. В момента парите са в управляващите. На другите остава само ентусиазма и идеята. И времето да се организират.

Това е политическата обстановка в момента. За промяна трябва много по-съществени неща от протестите. И те са важни, но недостатъчни. Необходима е и организация и обединение. Които също в момента ги няма.

Това е моята позиция. Ако някой може аргументирано да ми възрази, с удоволствие ще го изслушам. Стига да успее да ме обори.

Елена Гунчева

loading...