А СЕГА КОЙ ЩЕ ПЛАЩА?!

Алооо, Столична община… Предупредих ли Ви преди 1 месец, че велоалеи не се правят на централни булеварди преди зимата?! Толкова малки и спокойни вътрешни улици ли няма из столицата? Толкова успоредни ли няма на бул. „Георги Раковски“, че от основен булевард го направихте прекалено тесен, като дядовата ръкавичка, и задръстванията стават чак от руската църква до НДК. Ако не си спомняте, споделям текста ми по повод малоумното решение на СО от 2.11.2017 г.

„Старая се да бъда обективна, да бъда оптимист, да откривам, и давам предимство на красивите и положителни неща. Днес обаче, докато шофирах, стигнах до извода, че откакто съм се родила в столицата, никога не съм я виждала по-мръсна, по-хаотична, по-неподредена, естетически неуравновесена, някак ужасно мърлява и неприветлива.

Табели килнали се, като след стрелба, тротоари безобразни, който каквито плочки имал в общината покрай родата, такива сложил. Подбор на цветове по пилони и колчета без вкус. Ужасно жълто, което по никакъв начин не се вписва в градската среда. Обезпокоителни гумени ограждения на представителни улици, като Георги Раковски, които никнат внезапно, насред средата на пътя.

Разширяване на тротоари, смаляване на улици, без да има аргумент за това решение. Улица Раковски вече е дядовата ръкавичка. И велоалея има широка като за файтон. Зимата ще бъде изкъртено всичко в поледица, защото шофьорите ще са в ситуация на ПТП, именно от напълно вредните за инфраструктурата колчета. Легнали полицаи?, ирония с органите на реда, досущ планини. Затворени улици, заради липса на паркинги.

Поддържам идеята за еко транспорт, но логично съобразен. Утре и скейтборт обществото ще поиска своя алея и улиците трябва да ги затворим и за автомобили. А ако това е планирано, просто ограничете целия център за коли. Така има шанс и властта да се качи на велосипед или метро.

Маркировка отвратителна, ако я има изобщо. Квартали с години строителни площадки, потънали в прах, мръсотия и пътечки, вместо улици. Непоносимо презастрояване. Кофи, преливащи от боклук. Кабели висят като огромни пакети спагети. Никакви достъпни паркоместа. Трошки по шосето на 20 години, с данък по-нисък многократно от напълно нови автомобили. Събрахме цялата скрап на ЕВРОПА в столицата и я превърнахме в автоморга. Кофа за боклук.

Никакви правила в кои месеци на годината и в кои часове на денонощието може да се строи. Тежка техника, която си прави, каквото си иска, без значение събота ли е, неделя ли е. Шум и вой до небесата. Дупка до дупка. И дивак до дивак.

Пълна пародия на управление. Това е безобразен хаос. Баста.“

Цвета Кирилова

Снимка на Цвета Кирилова.