А Той загадъчно мълчи…

На фона на засилващото се социално напрежение, задаващите се протести срещу властта и наближаващия вот на недоверие заради корупцията, правителството на Борисов насложи още един проблем, който стресира обществото – този за третия пол. В опита си да се покаже възможно най-слагачески на очакваните гости от ЕС за старта на нашето европредседателство, кабинетът на бърза ръка одобри и пробута на парламента скандалната Истанбулска конвенция, с което буквално взриви социалните мрежи и форумите. От негова гледна точка това показно натегачество, с което да даде „летящ старт“ на председателството ни още в първите дни, може да изглежда разбираемо. Само че вместо да изпише вежди, май ще извади очи, както е казал народът.
Осем от всичките 21 министри гласуваха „против“ конвенцията, побърза да се застрахова електорално Валери Симеонов, като недвусмислено уточни, че и в кабинета имало „привърженици на нормалните сексуални отношения“. Подразбирай – останалите, които са „за“, явно са фенове на ненормалния и нестандартен секс. Впрочем този пореден водораздел в правителството беше очакван.
И макар да бе нескопосано обяснен от вицето с „волята на мнозинството“, което вземало решение, няма как да скрие скърцащите противоречия в цялата управляваща коалиция. Защото и в парламента едва ли ще се намери „патриот“, който да гласува в полза на третия пол. Това би означавало да бъде анатемосан публично от привържениците си. Срещу узаконеното безумие, както го определи бившият здравен министър на Борисов – Петър Москов, се обяви публично дори герберът Георги Марков – един от най-заклетите матросовци на Борисов. Този път и той не се сдържа, а избухна, че Бащицата правел огромна грешка и бил подведен. Останалите мълчат като партизани на разпит, макар да е ясно, че горещият „картоф“, който им е подхвърлен, шава като таралеж в гащите. Даже и гласовитите им привърженици този път предпочитат да си затраят.
Предстои да видим как ще продължи този водевилен театър. Дали групата на ГЕРБ ще бъде заставена да се представи като монолитен защитник и проводник на третополовите отношения и субекти или с неподчинението си отделни нейни индивиди ще покажат, че все пак не са загубили някакви усещания за достойнство, морал и чест.
Политическата аритметика показва, че гласовете на ГЕРБ и ДПС в парламента са напълно достатъчни, за да мине конвенцията. Ако този тандем отново се представи като едно цяло, ще докаже, че подмяната в коалицията от скрита става все по-явна.
Възможно е обаче да станем свидетели на познатия и изпитан във времето сценарий, за който подсказва загадъчното Му мълчание. Когато страстите кипнат, Той да обърне „палачинката“ с поредния отбой. За да се яви пак целият в бяло в тон с обществените настроения. „Началниците“ няма да го набият, все пак е европредседател, макар и за малко.

Валентин Георгиев

Резултат с изображение за Борисов

http://duma.bg