Бай Иван-Френския, Цецо–Умния и Бойко-Честния гребат ли гребат

Ако се чудите защо не ви е добре, а животът ви прилича на поредица от засади, черни петъци и несполуки. Не мислете веднага за влошено здраве, а се огледайте. Вижте кой ви заобикаля, какво ви говори. Погледнете се и в огледалото и вижте кой ви маха оттам. Важно е, да знаете.
Преди години литературният критик и председател на Съюза на българските писатели Николай Петев разказваше следната история. Били с поета Любомир Левчев (тогава председател на СБП) в командиовка в Париж. Там ги посрещнал кулурният аташе „бай едикойси“, бивш партизанин.
Съпровождал ги цяла седмица. Последната вечер, когато се разделяли, Любомир Левчев му казал: „Бай Иване (не помня вече името), благодарим за доброто отношение и отделеното време, но  е малко странно да си културен аташе във Франция, а от френския език да знаете само „гарсон“ и „мерси“. На което „Бай Иван“ отвърнал: Др. Левчев, изпратен съм от партията работа да върша, не да си губя времето с езици!Мислите, че е било отдавна и подобни кадри вече няма? Не бих се обзаложил.

Питат в една от телевизите, където Цецо Цветанов е перманентен (постоянен – обяснение за Цецо) гост, как ще коментира книгата на Антон Тодоров „Шайката-1. Бойко, Росен, Цецо и другите“. Ето какво отговаря Цецо: „Днес той (Антон Тодоров) е полезен с експертизата си. Тази книга не съм я прочел, заглавието дава един поглед, вътре съдържанието е друго, но всеки може да изрази своето мнение и да пише каквото си иска. Важна е свободата на словото“.

Словоизлияние за лекар, разбира се. Човекът би трябвало да се лекува – принудително, ако се дърпа. Говорещият обаче е водещ политик, което прави положението по-сложно. От една страна се вижда за каква семплост на мозъчната дейност иде реч, от друга, ако наречеш нещата с истинските им имена – могат да те осъдят. Което прави истината неизказана.

Не ме интересува дали Цветанов е прочел тази книга, а дали може да чете въобще, защото досега такива доказателства липсват. Слава Богу, че поне схваща важността на свободното слово. Свободното кое?…

Питат по друга телевизия Менда Стоянова, видна гербаджийка, за същата книга. Шефката на Комисията по бюджет и финанси се усмихва – същинска Кума Лиса – и каканиже лукаво: Ами аз не съм я чела, нали разбирате… А усмивката и честна, честна – сърцето ти ще скъса…

Не, не разбираме, Кума Лисо пловдивдска! Седиш до този човек, заедно обсъждахте до онзи ден плановете на ГЕРБ, на ръководството, „пърдите в едни гащи“, както би казал Бай Ганьо, а не си прочела книгата му, въпреки твърдението ти, че му се възхищаваш. А дали си чувала за квантовата ревизия на закона на Мърфи: „Всичко върви към зле едновременно“? Тц…

Междувременно из кулоарите на парламента някой пуснал мълвата, че Йордан Цонев от ДПС черпил неотдавна, защото вече не бил само той Ментата, а имало и Мента Стоянова. Заедно щели да празнуват имен ден. На Международния ден на птиците… Стоянова ще нарече това „фалшива новина“. Данчо – също. Скоро ще има значение вие какво мислите.

Счетоводителят Димитър Главчев и той гостува по студията – за радост на родата – та кой е допускал, че ще изкатери такъв връх в политиката (то не е и за вярване). Питат и него за книгата. „А, аз не съм я чел“, – отвръща той и се оглежда дали личи, каква дърта лъжа се опитва да пробута. Личи и още как. И не само лъжите за книгата личат. Всичките лъжи личат, но странното е, че прозорците са ви здрави. Бих допълнил и главите, но ще стане много лично, а зам че много хора искат същото…

Цвета Караянчева, „чукът и наковалнята“, „сърпът и чукът“ на ГЕРБ, зам.-шефът на НС коментира оставката на Антон Тодоров и тази на Делян Добрев по свой неподражаем начин: Трябва да сме самокритични, но не прекалено самокритични.

Разбира се, че полусамокритични е най-добре. Като цели и полупроводници. Като умни и полуумни.

Невероятна работа! Излиза, че никой в ГЕРБ не е чел книгата на Тодоров за „шайката“, предвождана от Борисов, но пък защитават автора като памфиловци Москва през четерийсет и първа (историци вече оспорват въобще да е имало такива боеве на Волоколамското шосе…). Това означава, че или всички гербаджии са идиоти или техните избиратели са идиоти. Не лъха оптимизъм и от двата извода.

Продължаваме. Нова телевизия. Интервю с новия депутат от ГЕРБ, който заема мястото на Антон Тодоров – актьорът Евгени Будинов. Будинов е от Банкя. Правел някакви проекти с кмета на Банкя и покрай това харесал ГЕРБ и кандидатствал за член на партията. Как помъдряват някои хора само от „някакви проекти“… Та водещата го подканя да коментира скандала с Антон Тодоров и актьорът от Банкя вика: „Ами, аз по това време бях в САЩ. А там интернет няма. Затова, видите ли, не можел да изрази мнение, понеже не бил наясно със случващото се. “А там интернет няма“… В САЩ! Ами да вземат едно проектче с Цецо и Бойко и да „внесат“ за американците малко интернет, та и те, милите, да се облажат… А може да стане и готина сделка: F-16 срещу интернет. Бойко е международник на световно ниво и ги разбира тия чалъми. На Путин кученце, на Меркел: „Здрасти, маце“, на Иракски Кюрдистан пушкала и евтини нелегални цигарки, а на Доналд – интернет. Чиста работа. Как един актьор може да се окаже истински диамант в политиката, а? Само с един лаф!

Мишел Бахман, амеракански политик от женски род и кандидат за президент преди пет години в едно интервю отсича: „Ако стана президент, ще разреша разпитите и мъченията с вода. Според мен те са доказали своята ефективност за придобиване на информация“. Изкушавам се да подкрепя подобна инициатива спрямо нашите политици. От друга страна ме е страх, защото съм клиент на цацаратурата и може нововъведението да започне с мен. Иначе за политиците би било много полезно да минат през няколко „водни процедури“. След тях със сигурност ще знаят, как се чувства матрялътпод  тяхното управление.

А сега голямата тайна! Защо всички тези хора толкова упорито твърят, че не са чели „Шайката-1. Бойко, Росен, Цветанов и другите“? Защото ако признаят, че са дори само прехвърлили книага надве-натри, ще последва въпрос, какво мислят за твърденията, че лидерът им е международен трафикант, мафиот, производител на амфетамини, че на Цветанов баща му е бил важен човек в ДС и пр. ужасии. Това ще ги питат по медиите. Борисов и Цветанов обаче ще ги питат дали са повярвали на „тия глупости“ и те ще трябва да кажат: Амиии – пълни простотии“. Но вътрешният глас ще ги разяжда, а в очите им ще личи промъкващото се съмнение. Но са я чели. Повечето от тях. И са се кръстили, защото Тодоров все твърди, че всичко, което казва се потвъждава от документи.

Чели са и книгата „Господари на моргата“, в която моя милост предава разговорите си с Борисов за разгрома на КТБ, за Делян Пеевски, за това, че премиера се интересува единствено той да бъде хвален и пазен от медиите, а за другите не му пука. Чели са я и са се кръстили да не му паднат на мушката, щото на свободния пазар са никой. Без постовете и далаверите чрез ГЕРБ са кръгли нули. Две нули. И са изпратени да вършат „една работа“, а не да се ограмотяват. Можеш да крадеш и да лъжеш дори като си необразован. Още по-лесно е, като си и недосегаем за закона. Това е голяма драма. Цяла нация се затрива. Отиваме си. Заради лъжите и безчинствата на страхливци, които дори не смеят да кажат, че са прочели някаква си книга.

Така че „бай Иван“ френския не си е отишъл. А ако е – дошли са децата и внуците му да ни управляват. А дори не са били партизани… Бай Иван френския, Цецо Цветанов – Умния и Бойко Борисов – Честния. Бах ти живота!

Попитали радио Ереван, кои са най-тъпите политици в света. Радиото отговорило: Но пък правят хубаво вино в България

Огнян Стефанов

.

http://frognews.bg

loading...