БАЛАНСЬОР ИЛИ РЕКЕТЬОР

Отчаяни, българите сме се вторачили в Баце и Корни и пропускаме общата картина в политиката. Пропускаме ТОЗИ, КОЙТО ПРАВИ ИГРАТА. Защото, както винаги съм казвала, този, който се стреми да е играч, или дори треньор, просто не е амбициозен…

Всъщност решението дали Баце да си ходи и
е на Почетния! Да, същият, за когото се сетихте, видният хидролог или нещо такова на Републиката, безценният консултант, балансьорът, иконата на българските турци, обичан и мразен, но винаги и безусловно зачитан.

На 04.01.1990 г. във Варна беше създадена една партия, която откъдето и да я погледнеш, е етническа. Създадена от току-що освободеният затворник Ахмет Доган. ДПС се смята за приемник на така нареченото „Турско национално -освободително движение“, създадено нелегално през 1985 година, като съпротива срещу асимилацията на мюсюлманите и възродителния процес. НЕЩО НЕЯСНО ЗА НЯКОГО?

От всички страни ни втълпяваха колко е важен етническият мир – не че имахме проблем с него. Но гледайки войната в Югославия, се ужасихме от кървавите убийства и се предадохме без бой на либералите, които ни убеждаваха, че ДПС е главен фактор за мира.

Пиров мир! ДПС от малка партия, която уж контролирахме, се превърна в многоглава ламя, с която всички трябва да се съобразяваме! Ведно с издействаните промени в изборните закони изселените турци да могат да гласуват в България и да определят на практика изборните резултати.

ДПС стана не само балансьор в политиката, но и рекетьор, който издигаше и сваляше правителства. Докато в един момент никой не можеше да вземе властта без благословията на Почетния Председател.

Отново унесени от мантрата „етнически мир“, не се възмущавахме толкова и от изказванията на Почетния, че той „разпределя порциите в държавата“. В бастионите на ДПС българската държава почти няма влияние.

А българските турци разчитат повече на своята си етническа партия, а не на държавата, в която живеят.

ДПС върши работата си кротко, тихо, без скандали. Единни срещу всички нас. А ние не забелязваме, че именно те крепят Баце, че те гласуват спорните закони, че те осигуряват кворум, че техните избиратели се намесват, когато има проблем, че те на практика са в управляващата коалиция, но без негативите.

Всички политици това го знаят! Но колко от тях смеят да го кажат? Включително идиотската коалиция „Обединени патриоти“? Патриоти, патриоти, ама да не станат зян, ако нещо си отворят устата….По-лесно е да проверяваш заведенията и да правиш поръчки за хеликоптери….А България турци /опа, грешка, кучета/ я яли!

Май първо е добре да осъзнаем политическите реалности и след това да се опитаме да ги променим!

Елена Гунчева