Балканските държави с отчаяна молба към Ердоган

Надяват се да убеди Путин да не спира доставките на газ през зимата

Балканските държави са отправили отчаяна молба към турския президент Реджеп Тайип Ердоган да помоли Владимир Путин да не спира доставките на газ през зимата, отбелязва турският новинарски сайт Сон дакика.

Това е разкрил министърът на земеделието и горите Вахит Киришджи, който придружаваше президента Ердоган по време на посещението му в страни на Балканите миналата седмица, предава БТА.

Западните страни последователно обявиха санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна на 24 февруари. Тази война се води вече месеци наред. В отговор на продължаващите санкции пък Путин спря доставките на природен газ към европейските страни, напомня сайтът.

Киришджи говори по време на събитие за честването на 101-вата годишнина от победата при Сакаря, състояло се вчера в Полатлъ, Анкара.

„Първо посетихме Босна и Херцеговина, след това Сърбия и Хърватия. Изречението, изразено от президентите и министър-председателите на трите държави, както и от нашите събеседници министри, беше следното: „Следващата седмица (сегашната седмица, бел.ред.) ще бъдете на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Моля Ви говорете с Путин там. Имате добри отношения и с президента на Азербайджан Илхам Алиев, моля, помолете ги да не намаляват през зимния сезон течните горива и газа, който доставят“.

След официалните посещения в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия на 6, 7 и 8 септември, Ердоган заяви, че те са били осъществени в критичен период от гледна точка на регионалните събития.
Източник: standartnews.com