Балтия, но от сърце

Пореден удар под кръста за българите – този път от ведомството на Владислав Горанов. Тези дни станаха ясни промените, които e подготвило финансовото министерство в проектопакета от данъчни закони за догодина. Две са основните изменения – отпадането на отстъпките от 5% при авансовото онлайн подаване на данъчни декларации и лимит от 5000 лв. при разплащанията в брой.
С първото предложение тези, които плащат по-рано данъците си, ще бъдат ощетени. Въпреки че управляващите се клеха предизборно, че няма да променят налозите, сега се изнизват по терлици и кръцват петте процента намаление. Единственият стимул за гражданите да спасят някой лев рухва. Правителството не спира да се хвали с отлични резултати при събираемостта на данъците, но явно не си дава сметка, че именно облекченията карат хората сами да го правят и в срок. С нововъведението са прецакани всички, дето подаваха годишните си декларации още през януари с цел да спестят до 1000 лв.
В поредния напор от страна на управниците да се намали таванът на кешовите разплащания на 5000 лв. прозира единственото им желание да бъдат наливани още повече пари чрез такси и комисиони в банките. Уж ще се спира по този начин сивата икономика. Странно е защо по този начин не борят сивия сектор Германия, Швейцария, Финландия и Великобритания? В тези държави ограничения за кешови плащания няма. В останалите страни от ЕС лимити за плащания в брой има, но хората са стимулирани и плащат с кредитни карти или банкови преводи, защото банковите такси са или много ниски, или нулеви, особено при онлайн операции. У нас таксите са високи, та затова всеки гледа да се разплаща кеш. От догодина обаче паричният поток ще минава през банките, които ще пълнят хазните си с нашите пари.
От правителството получихме поредната балтия, но от сърце.

Ася Гардели

Резултат с изображение за Владислав Горанов

http://duma.bg

 

loading...