БАНКИТЕ НИКОГА НЕ ПЛАЧАТ!

Очаквано беше! Знаех, че когато внесохме законопроекта за отпадане на осъждането на длъжниците без тяхно знание, се изправяме срещу мощен враг – банки, ЧСИ, колекторски фирми, общини и държава. Защото досега само с едно извлечение от счетоводни книги на хора се запорираше заплата, банкови сметки, възбраняваха им се имоти. И човекът научаваше, когато отиде да си вземе заплатата, че е осъден и вече не може да разполага с парите и имуществото си.

Това искахме да променим от Възраждане. Всеки да има правото да се защити с пълни права в общото исково производство, без да го осъдят, без той да знае. Злоупотребата на банките с незабавното изпълнение е често срещана. А ЧСИ въз основа на изпълнителния лист погват длъжника.

Днес в пленарната зала не бях учудена, че колеги от Демократична България и ПП остро възразиха срещу законопроекта на Възраждане. Видиш ли, длъжниците искали привилегии заради своята недобросъвестност!!! Явно това са хора, на които не им се е налагало да вземат заем до заплата, за да си платят сметките и не им се е налагало да си броят стотинките. Прибирайки едни добри заплати, надменно заявяват, че всеки трябва да си плаща сметките и следователно няма проблем да го осъдят, без да разбере.

Колегата от ДБ, защитаващ горещо банките и тяхната добросъвестност – дори каза, че горките банки трябвало да си съберат парите и да имат ликвидност, защото те били потърпевши. Отговорих му, че явно е много по-загрижен за парите на банките, отколкото за избирателите си! Лобито на банките и ЧСИ-тата и в това Народно събрание, явно е сериозно.

Интересното беше, че са поискани становища от банките и ЧСИ-тата, но не и от организации, защитаващи длъжниците. Нито от други, наблюдаващи спазването на гражданските права. Но това не ме учудва в парламент, който работи не за българските национални интереси, а за едни други.

Предстои второ гласуване на законопроекта. И се надявам този път да проявят разум. Защото сме длъжни да мислим първо за хората, а не за банките и общините! Не можем в тази криза да оставим българите да бъдат така притискани от банки и частни съдебни изпълнители! Не може! И аз приемам това за лична кауза като народен представител!

Елена Гунчева