Бан-off

„Аз съм Боил Банов. Ще съдя всички по трасето! Всеки, който се опитва да ме дискредитира, мен, правителството и Министерството на културата! Много е хубава тази помия днес, помия на посредственост“… Така емоционално, с „културен“ апломб и тропане по масата отприщи защитната си тирада героят от записите, огласени от Елена Йончева. От които за пореден път получаваме доказателство на какъв хал е държавата и как се случват нещата. И това е под върха на айсберга, по-надолу има многократно повече далавери и откровени престъпления, за които никой не говори. А за самия връх ни е бедна фантазията…

Банов се оказа ранима душа. От една страна – ядосан, че му петнят кристално чистото его. А в ГЕРБ по правило корумпирани няма, хеле пък министри! „Обидно е това, което се случва, и то е под моето достойнство… на министъра на културата, да посягаш по този грозен начин, значи посягаш на цялата култура“, каза той. От друга страна, записът, разбира се, бил „монтаж“, само дето не казва дали е негов гласът от „Ало, Банов е“… И заваляха още оправдания – рекет, лайна от изнудвачи, схемаджии, престъпна група – все духовити аргументи, присъщи за един министър на културата.

Ама бил изнудван от 4 години насам със същия този запис, но си мълчал. Защо ли? Рекет даден – рекет приет! Всички знаем, че това означава съучастничество в престъпление. Пък началникът Бойко, който е самата невинност, му казал „Не се предавай!“ Той знаел, че когато има корупция, ще отстрани министъра. Само че и Бойко обвиняваше Йончева, пък накрая се оказа съдебно доказан лъжец! А тук става дума за едни 700 хил. лв, че май и повече, които ще бъдат платени неправомерно, и въпросът е: кой ще ги прибере, изключая фирмата?

За всичко това правоверниците мълчат. Мълчи и Банов. Чувства се жертва, а не обратното. Даже го играе обиден, че Стефан Данаилов не му се обадил да го подкрепи, както сторили редица други културтрегери. Което, разбира се, не се оказа съвсем вярно, защото Ламбо дипломатично заяви, че е изненадан от обвиненията срещу Банов, но нека прокуратурата провери…

За матросовците, които вкупом се нахвърлиха да го бранят, нека е ясно: преди да скочите и да оборвате начина, по който информацията е станала публична, спомнете си, че това е значителна сума пари, извадена от нашия джоб. А господинът Банов да не го играе голяма жертва: Като сееш бури, ще жънеш урагани. Сега се сетил за детето си къде щяло да учи при такъв баща.

Няма извинение за това, което е направил, каквото и да говори. Затова най-почтеният изход от „помията“ е оставката! Бан-off!

автор: Валентин Георгиев

http://duma.bg