Бареков: Властовата олигархия, доминирана от Борисов и ГЕРБ иска сама да избира шефа на Антикорупционния орган!

Евродепутатът Николай Бареков постави на мястото им всички от управляващата партия в България. Изборът на Антикорупционният орган да става с мнозинство от НС. Това е предложение, което граничи с абсурда и е напълно нелогично.

Ето и целия коментар на Бареков, който той публикува в профила си във Фейсбук:

Съмнително е, че ГЕРБ държи лично да избира, посредством послушното си мнозинство в НС, шефа на Антикорупционния орган. Още по-съмнително е да ги подкрепят Патреотите и ДПС. Тук мирише на явна сделка за контрол на органа. Което означава, че цялата работа е българска парлама за пред Европа. За каква независимост на Парламента става въпрос като той е зависим изцяло от волята на Борисов и неговите лични договорки с отделни дейци от другите партии?! Смешно е. Дори наивници и „началници“ няма да се вържат на подобни плоски схеми.

Излиза, че най-подвластните на корупция – управляващата партия, мнозинството и премиерът ( който и да е той), тези, които управляват и държат обществения ресурс и могат да злоупотребяват с него, именно те ще избират кой и как да ги разследва. Потенциалните корумпирани ще се разследват сами посредством избиран и зависим от тях орган? Давещите се ще спасяват самите давещи се? Абсурдно и нелогично. Вредно и престъпно.

Защо Борисов мълчи и дори лъже, че се е разбрал с президента, а оставя компрометираната Цецка Цачева да напада държавния глава? Лесни въпроси. Защото Радев и без да иска е прав. Най-логично е държавният глава( който и да е той) да има контрол над органа, защото президентът по закон и държавна уредба има най-малко потенциал за корупция. Президентът няма контрол върху държавния бюджет и еврофондовете. Той отговаря само за бюджета на институцията – 4-5 милиона годишно.

Президентът има други властови функции да контролира Правителството и Парламента по Конституция. Най-ефективно и справедливо излиза той да контролира властта да не краде. Друго е, че при хипотеза Борисов – президент отиваме на въпроса каква престъпна симбиоза между власт, мафия, правосъдна система и олигархия изгради лично той под негова егида през последните десет години. На държава, притежавана от мафията, наистина и трябва не само добър герой, но и проглеждането на народа, за да се освободи от нейната робска люлка. Борбата с корупцията не е цел на днешната властова олигархия, доминирана от Борисов и ГЕРБ. Те се страхуват от това и бързат да си решат проблема като създадат послушен орган, който да им узакони заграбените пари.

Бареков: Властовата олигархия, доминирана от Борисов и ГЕРБ иска сама да избира шефа на Антикорупционния орган! Абсурдно и нелогично!

bnews.bg

loading...