БАРОНЕСА МЮНХАУЗЕН ВЛИЗА В КАБИНЕТА НА БАЦЕ

Всички образовани психолози знаят принципа „Вътрешното е външно”, т.е. знаят, че нищо от психичните характеристики на една персона не може да се скрие. Ако човекът е прост, личи, че е прост, ако е умен – също, Чезаре Ломброзо разпознава престъпника и т.н.
Пише го и в Светата Библия: „Няма нищо тайно, което да не стане явно.” (Лука 8:17).
Значи, че и ако лъжеш и си лъжец, това се вижда, не можеш да го скриеш, никак.
Има прости методи за разпознаване на лъжата и лъжеца, известни на приложните психолози, като например, засичане броя на миганията на говорещ човек за една минута, установяване на скоростта им.
Ако те са до най-много 30 мигания за една минута, можем да сме сигурни, че говорещият казва истината.
Ако са повече, между 30 и 50, той със сигурност лъже.
В диапазона 50-70 човекът лъже нахално.
От 70 до 90 мигания вече имаме съчетаване на безобразно лъгане с притеснения, че лъжата е ясна за лъгания (лъганите), че той вижда как го лъжат.
Над 90 мигания в минута ни дават вече медицинска информация за патологични изменения на лъжещия, той е патологичен лъжец, митоман, лъже много и постоянно, лъже за всичко.
Манията за лъгане на околните се нарича митомания. Терминът е създаден от психиатъра Фердинанд Дюпре от мит – легенда, неистина, и мания – лудост.

Състоянието е известно още като „Синдром на барон Мюнхаузен”.

Той е твърде много разпространен, уви, сред политическите среди у нас.
На пресконференцията на вицепремиер засякох с хронометър скоростта на миганията. (Аз не за пръв път измервам с хронометър пред телевизора скоростта на мигане за установяване дали говорещият лъже. Имам публикации по темата за Лютви Местан, Ивайло Калфин, Георги Първанов, Цветан Цветанов и др.) Установих някъде даже постижения от световна величина в областта на безобразното и нахално лъгане на голям кръг от хора.
Вицепремиер Марияна Николова по време на брифинга си днес пред медиите мигаше със скорост 114 пъти в минута (Местан при аферата с турското посолство мигаше пред медиите със скорост 110 пъти) измерено с хронометър; всеки може да провери от клипа с видеото на брифинга в Мрежата (https://www.facebook.com/100029124969341/posts/139556393691859/).
Това е психопатологичен медицински уникат, може би рекордна честота на миганията, поне за мята практика, която показва по категоричен начин митомания и акутна склонност към лъжи и измами на подсъзнателно равнище.
В същото време виждаме добре и наличие на обсесивно-компулсивни симптоми, невротичност и екзотична мисловна продуция, гарнирана с неграмотно словесно изразяване (застанемЕ, говоримЕ…) странна жестикулация и екзотичен миманс.
Склонен съм да мисля, че в подобни случаи са нужни спешни мерки и специални медицински грижи за нашия съотечественик/ка.
Според мен е твърде опасно митомани и хора с психични проблеми да заемат високи постове в управлението на държавата, с оглед ефективността на управлението, репутацията на кабинета у нас и в чужбина и националната сигурност.
Очевидно е също така, че не можем да имаме почти никакви очаквания за справяне с конкретните вицепремиерски задачи: демографска катастрофа, икономическа политика, социална сфера, здравеопазване и др.
Не ни трябват още мюнхаузени и мюнхаузенки в Правителството, имаме достатъчно!

Акад. Петър Иванов