БЕДНИ СМЕ, БЕ ДУША….ДАЙ ДВА ЛЕВА ЗА ЧАВЕТО….

Да започна с това, че за разлика от милозливите немски журналисти, съм работила в Столипиново, познавам проблемите, както и всичко, което общината и държавата са направили за гетото.

Журналистите са видели мизерията, но някак си са пропуснали факта, че няма жена от гетото, която по себе си да няма злато да се отвори скромен златарски магазин.
Видели са мръсотията и незаконните къщи, но са пропуснали, че върху всяка барака има сателитна чиния, която да позволява на недосегаемите да гледат турските програми.

Видели са „сегрегация“ в училищата, но не са видели как се държат тези деца в училище, в което има и българчета.

В гетото „Столипиново“ има най-много изградени общински жилища – цели блокове. В които в баните са пробити дупки на пода вместо тоалетни, огън понякога се пали по средата на хола, а избите са пълни с фекални води, защото в канализацията се хвърля всичко.

Чистота редовно почиства сметищата и слага контейнери…които изчезват, а на следващия ден мръсотията е отново тотална. Все пак почистващите фирми и дейностите по чистота са предвидени за граждани, които спазват хигиенни навици и си хвърлят боклука в контейнерите, а не за турбо-мръсотията, която се създава в гетото. Това е въпрос не на държавата и общината, а на самите обитатели. Когато на някого не може да се обясни, защо не може да си хвърля старите дрехи в тоалетната и защо остатъците от яденето не се изхвърлят през прозореца, всички действия за почистване са обречени на неуспех. А разяснителните кампании се посрещат със зле прикрита насмешка….

Да добавя и нещо друго – много от недосегаемите отказват да живеят в апартаменти. Гледките на коне, кокошки и какви ли не животни по апартаментите в Столипиново, са честа гледка. И често напускат предоставените им апартаменти, за да живеят така, както им харесва.
И защо никой не отиде да види бедните БЪЛГАРИ? Които, ако си позволят да си построят незаконна къща някъде, след три дена с полиция идват да ги изгонят, а къщата да бъде съборена. Толерантността явно е само спрямо недосегаемите, мнозинството да го духа в собствената си държава.

Бедност….журналистите също явно са пропуснали едно от култовите събития в гетото – ц@анска сватба. Ядене и пиене за стотици гости – по три дена, оркестри, злато, банкноти, накичени по младоженците….бедност, бе душа, бедност!

Колко дава държавата за чаветата на конвейр, също е държавна тайна. Било дискриминация значи! Ние плащаме за тях – това не е дискриминация, а демокрация и толерантност. Те живеят на наш гръб – също е демокрация. Защо журналистите не отидоха да видят просякините с упоени деца и бебета, използвани за просене на пари??? Защо не забелязаха, че за някои децата са средство за печелене на пари? И изнудване на държавата? Ние питаме ЗАЩО, ПО ДЯВОЛИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ? ТОВА ВЕЧЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ!

ТОВА Е ПРОБЛЕМ! И АКО НЯКОЙ НЕ ГО ВИЖДА И СЕ ПРАВИ НА ЩРАУС, ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ. И ТРЯБВА ДА НАМЕРИМ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА ПО НАЙ-ДОБРИЯТ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН И ЗА НАС И ЗА ТЯХ!

Елена Гунчева