Безпардонно нахалство

Главният прокурор Иван Гешев се изгаври смело с Народното събрание. Измисли си формални юридически пречки, за да не се яви да дава обяснения за бездействието на прокуратурата по случая с бруталното полицейско насилие над протестиращите от миналото лято. Обяви, че нито имал „правото, нито задължението да контролира конкретни дела и още по-малко решенията на конкретни магистрати“. Това според него би било нарушение на законодателството и на основни конституционни принципи…

А какво правеха той и неговата говорителка Сийка Милева месеци наред след всяка шумна акция с арести и обвинения на подопечното му ведомство? С охота се явяваха пред медиите и най-безцеремонно раздаваха „правосъдие“. И никакви лафове за „конкретни магистрати“ не влизаха в сметката. Излиза, че да се изнасят СРС, есемеси и т.н. по незапочнати дела с още неповдигнати обвинения не е нарушение на правилата, а въпрос от голям обществен интерес. Явно прокурорът чете законите, както Дяволът – евангелието.

Сега „независимият“ Гешев излиза с номера за разделение на властите. Какво общо има обаче един държавен служител като него с независимата съдебна власт?

А дори Гешев да има на хартия общо с независимата съдебна власт, за целта съществуват специализирани комисии в НС, пред които може да бъде изслушан при запазване на следствената тайна.

Опитът на Гешев да се постави над парламента трябва незабавно да бъде пресечен, ако депутатите уважават върховенството на закона. Длъжни са да намерят начин и форма да сложат главния прокурор на мястото му и да си изпълнява задълженията, разписани в длъжностната му характеристика, каквато би трябвало да има. От него се иска да представи отчет какво е направил като главен прокypop по случая, защото се отчита пред българските граждани. Другото е самоуправство, безотговорност, безконтролност и недосегаемост.

А дали Гешев не иска да ни каже нещо друго? Защото с отказа да се яви в парламента на практика доказва, че е солидарен с гаврата и побоя над протестиращите. Което значи съпричастност и обслужване на режима, срещу който бяха протестите. Нима няма какво да се чуе от него за окoвaните зaд гърбa ръцe, ритниците в бъбреците, ударите с палки и нaхвърляните пo жълтитe пaвeтa тела под прозорците на кaбинeта нa Бoриcoв?! Пренебрежителното му отношение към върховния законодателен орган с нищо не се отличава от това на Борисов. А Народното събрание като най-висш орган в парламентарната ни република има право да привиква на изслушване всекиго – президент, премиер, главен прокурор.

И Гешев, и Борисов обичат да се позовават на европейската практика. Но да попитаме, след като у нас пристигат евродепутати, водени от Йончева, които ще разследват въпросното полицейско насилие, и тях ли ще отреже? И на тях ли ще откаже среща? Крайно време е на това безочливо нахалство да се сложи точка. Кога, ако не сега?

автор: Валентин Георгиев

duma.bg