Безплатна правна консултация. Давам я на Трифонов по повод на заканите му със съд на Киро Канадеца

Безплатна правна консултация. Давам я на Трифонов по повод на заканите му със съд на Киро Канадеца. „Аз тоя на съд ще го дам“, е класическа защитна фраза, която пиарите препоръчват, когато някой няма какво реално да каже в своя защита. Вярно е, че премиерът и екипът му изрекоха тежки думи срещу Дългия /не че не ги заслужаваше/, но аз лично се съмнявам той да успее, освен ако не се възползва от „случайно“ разпределение, при което делото да попадне на точно определен добре мотивиран съдебен състав.

Едва ли в БГ обаче да има съдия, който срещу каквато и да било сума мафиотски пари да си сложи главата в торбата. И нещо много важно. Съгласно закона и съдебната практика, деецът не носи отговорност за клевета АКО КАЗАНОТО СЕ ОКАЖЕ ВЯРНО. Тъй че подобен род съдебни дела често се обръщат срещу ищеца /тъжителя/, тъй като в рамките на съдебното дирене за него излизат толкова много нелицеприятни факти, че по-добре да си беше мълчал. Отделно от това, по въпроса за размяната на остри реплики между политици в рамките на важен за обществото дебат има толкова много практика на Европейския съд в Страсбург, че е абсурдно да се постанови решение срещу Киро Канадеца при вчерашните обстоятелства.

Накратко: дори Слави да заведе делата, с които се закани, вероятността да ги спечели е равна на абсолютната нула. Другото е хвърляне на прах в очите.

Емил Василев