Безпрецедентен е не натиска на ДАНС, а бездействието на прокуратурата

Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от автомагистрала „Хемус”.

Гешев заяви, че ще сезира европейските институции.
Така, както ги сезира по повод екстрадицията на Цв.Василев и идеята за закриване на спец прокуратурата.

Безпрецедентен е не натиска на ДАНС, а бездействието на прокуратурата.

Обвиняемият Колев е обвинен за пране на пари – имущество, за което по см. на чл.253 НК знае или предполага , че е придобито чрез престъпление.
Следователно прокуратурата е наясно че въпросните 60 млн.лв. / платени авансово за строителството на магистрала “ Хемус“/ са получени от фирмите в резултат на престъпна дейност.

Колев няма обвинение за такова престъпление.Неговите обяснения могат да послужат за изясняване на това друго престъпление в друго дело, в което той ще има качеството на свидетел.Като такъв той може да бъде защитен по реда и начините, предвидени в закона.

Помните ли главния свидетел по делото КТБ- Бисер Лазов ?Прокуратурата не му повдигна обвинение въпреки доказателствата, за да използва “ показанията “ му .Какво е обяснението за този тактически ход, който нарушава основни принципи на правото?

Сега прокуратура постъпва по сходен начин, но с обратен знак.
Колев трябва да остане само обвиняем.Всички възможности да каже истината, за да се разкрият схемите и лицата, извършили предикатното престъпление по придобиване на парите за строежа на магистрала Хемус трябва да бъдат осуетени….включително чрез изкуствено инспириран скандал за натиск върху прокуратурата.

Дали въобще е образувано досъдебно производство за престъпното придобиване на въпросните милиони?

Чл.253 НК

/1/Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на този, който придобие, получи, държи, използва, преобразува или спомогне по какъвто и да е начин за преобразуването на имущество, за което знае или предполага към момента на получаването му, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

Румяна Ченалова