БЕЗСМИСЛЕНИ УПРАЖНЕНИЯ

Тези дни обстановката в Украйна ескалира. Това даде повод на много наши политици да се упражняват в една или друга насока с хъс, който би накарал непредубедения драг зрител да си помисли, че изходът от военната операция и изобщо мира по света зависи единствено и само от тях. Разбрахме, че сме против мобилизацията в Русия /не, че това не си е тяхна работа и ние какво общо имаме с това, не става ясно/, разбрахме, че няма да признаем референдумите в Донбас и Луганс /то, не че някой ни пита, а и е всеизвестно, че всички политически решения в България се вземат на Козяк/. Дотук-добре.

Но какъв е смисъла?!? В геополитиката нищо не зависи от нас, ние винаги последния век сме козирували на тези, които си купят политиците ни. Нищо ново и нищо учудващо. Продължаваме и традицията винаги да избираме губещата страна във всяка една война. От подмийничеството на българските политици би се засрамил и крастав помияр. Но те срам нямат. Важното да са удобни и да си гарантират още и още власт на гърба на българския народ. Отдавна нямаме държавници, а само г…омийници, които ни излагат по света със сервилното си поведение. Отдавна нямаме и силна армия, която все пак да респектира външните врагове и българските политици да си имат едно наум, когато предават Родината ни.

Помните ли как признахме Македония? Сега ни се връща. Помните ли как признахме и Косово, където нещата бяха доста по-миризливи и срамни, отколкото в Донецк и Луганск, където хората просто искат да се махнат от лудия с картечница, начело но ОкраИната. И ние си мислим, че като кажем, че няма да признаем референдуми там, ще обявят тридневен траур по случая. Дори е много възможно и да не забележат, че имаме позиция – просто гледат позицията на САЩ и верните му помияри имат същата.

Не знам защо Президентът много държи да се бутаме сами между шамарите. То и за Крим беше така – руски е, не е руски. В зависимост от политическата изгода. Личната, не на България. Сега, след като изяснихме, че геополитиката не виси на нашето признаване или непризнаване на референдумите и нашето отношение към руската мобилизация, да видим защо това се прави?

Моят отговор е: мобилизиране на евроатлантическия и на русофилския вот. Без съмнение от позицията на Президента ще бъдат извлечени политически дивиденти от определени партии, които, поради липса на друг враг, напоследък започнаха да свалят резултата си. Кому е изгодно – това е въпросът, който винаги трябва да си задаваме, когато стане дума за политика. И понеже Президентът в никакъв случай не е русофил, а в случая играе точно за партия, набедена за русофилска, играта смятам, че е доста по-дълбока, отколкото някои предполагат. И всички нишки водят до Козяк…..

Елена Гунчева