Безумна държава

И това доживяхме – КАТ да проверява и пътниците в колите за неплатени глоби и да връчва електронни фишове, ако не са получени на съответен адрес. Идеята е толкова безумна, че само болни мозъци от средите на днешните управници от ГЕРБ могат да я измислят. Въпросителните и проблемите около тази гавра с хората надхвърлят въображението на нормалната човешка логика. Защото, ако наистина има поне капка принципност в тези намерения, би трябвало КАТ да спира и проверява за същото и чужденците. И да им връчва съответните фишове. Нали разбирате колко нелепа гротеска е всичко това?
А защо пътните полицаи ще се изживяват само като пътни данъчни? И каква е тая игра на фишове? Направо да свалят провинилите се от колата и да ги пращат на бегом да си плащат глобите? Или да съставят акт на водача, че превозва пътници с неплатени борчове? Като капак не е зле да се обадят примерно и на „Топлофикация“ и енергото да проверят и те дали клетникът има неплатени сметки? Впрочем, защо само КАТ да е впрегнат в тази благородна и умна кампания? Редовите полицаи да не стоят по патрулките, а да слизат и всеки гражданин, когото си харесат, да бъде спиран и да му се проверява данъчното досие. При нередности – направо домашен арест или в участъка!
Шегата настрана, но като се има предвид състоянието на КАТ, можем да се досетим какво ще последва. Оня вечен виц ще бъде осъвременен с новото: „Документите за проверка … Охоооо, имаме невръчено фишчеееее. Е, ко’ праим ся?“ И после, в зависимост от отговора под формата на парични знаци или тяхната липса, полицаят ще има и готовите отговори: „Аре, лек път!“ или „Ще плащаме или ще се наказваме!“… Скокът на корупцията в системата тогава ще се изчислява като умножим сегашната по броя на пътниците в колите.
И нека добавим – по света пътните полицаи наистина ползват компютърна техника, но не за такива глупости, които ни се готвят, а за идентифициране на водача, статуса му – издирван, участие в ПТП, регистриран в полицейски масиви, както и за колата – крадена, издирвана, регистрирана. Но никъде в нормалния свят те нямат работа с пътниците. Тяхната задача е да осигурят безопасност на пътя, не да влизат в ролята на бирници или разследващи органи.
Впрочем, пак за полицаите от няколко дни насам витае друга безумна идея на ГЕРБ и Борисов – да издирват деца, които не ходят на училище и са го напуснали преждевременно. След което „внимателно“ да ги връщат в час с принуда над родителите. „Таргетът“ на тази „грижовност“, както се досещате, е ромската общност – затова с право хората масово се възмущават как ГЕРБ се грижи за електората си с парите на всички данъкоплатци. А полицаите вероятно ще трябва да станат и психолози, и възпитатели и какви ли още не. В същото време им се обяснява, че пари за увеличение на заплатите им няма, дори за униформите досега се бъркаха сами от джоба си. Даже им размахват пръст, че протестирали.
Не знам докъде ще стигне търпението на българина, но с това безумно управление има всички шансове „пружината“ да се пренавие и да се скъса. А Бойковият трети мандат да повтори първите два.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...