Бербатов: БФС е теглил кредит. Къде са 30-те милиона от УЕФА?

Българският футболен съюз се спонсорира от УЕФА, от държавата, ако имат обща работа, и спонсори. От УЕФА парите не са усвоени, Борислав Михайлов каза, че бюджетът има 80 милиона, което са много пари. После каза, че нямало много пари и нямало поводи за корупция. Сега научавам, че БФС е теглил кредит, ипотекирал е сградата на ”Иван Асен”. Никой не знае за какво е взет този кредит. Парите, които са усвоени от УЕФА, явно са отишли по друго предназначение. Къде са 30-те милиона?

Това попита в ефира голмайсторът Димитър Бербатов, който се впусна в битката за президент на Българския футболен съюз.

По думите му обаче процедурата по избора между шестимата кандидати, може би ще бъде опорочена и ще се проведе по стария начин. Все още не е ясно нито колко, нито кои са клубовете, които ще участват в конгреса. Изборът е насрочен за 12 октомври, но имената на делегатите не са оповестени.

„Клубовете са 531 официално, въпреки че БФС опитваше да ги завиши, за да не признае подписката ни. Съдът обаче я призна. На 12 октомври ще бъде конгресът, финално. Делегатите все още не са обявени, защо не са – гадаем. Трябваше да ги обявят в петък. Знаем, че са 531 отбора, ще бъде най-добрият вариант тези отбори да бъдат представени от 531 делегата, но засега не са обявени делегатите. Защо – попитайте другата страна“, заяви Бербатов.

Той и екипът му предлага гласуването да е с открити урни пред делегатите, да има гласуване за кворум при свазване тайната на вота, да се гласува с интегрална бюлетина и делегатите да не дават пълномощно на трети лица.

„Клуб-фантом е клуб, който няма дейност, но има право да гласуват. Някои клубове се създават с тази цел, така е било и в миналото. Нашата цел е да не допуснем такова нещо. Опитваме се с всички клубове, когато обикаляхме, че това е порочна практика, която не трябва да съществува. Футболът е национална кауза, всички трябва да разберат как се провежда конгреса, за да не се получи пародията от 2018 г. Не трябва да се гласува в ъгъла зад пердето, наблюдаван, това е ужас. Тайната на вота се спазва, но делегатът трябва да се вижда“, добави той.

Преди 3 години до конгреса не бяха допуснати двама от кандидатите за президентския пост – Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Тогава Михайлов спечели за трети път.

„Да, БФС е независима организация, но ако се прави както трябва, няма какво да се крие. Миналия път се е излъчвало 15 минути от Конгреса и после един черен екран и пускат чак, когато човекът вече е спечелил. Трябва да има телевизионно излъчване. Независимо кой ще спечели. Това е надпревара, която трябва да бъде честна и колегиална. Ще има Изпълком другата седмица и ще видим какво ще решат за провеждане на избора. Ако се решат същите неща като миналия път, значи конгресът ще бъде нагласен. Аз държа контакт с УЕФА. Лично съм говорил с ръководни органи, и съм помолил да има хора, които да бъдат наблюдаващи“, каза Бербатов.

Frognews.bg