Бизнесмен: Направихме си харакири с прекъсването на връзките с Руската Федерация

Ще се разбере, когато започнат фалитите

Бизнесменът Красимир Дачев, който е и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата е категоричен, че с прекъсването на връзките с Руската Федерация, страната ни си е направила харакири.

В ефира на БНР той посочи, че сме изграждали тези отношения в продължение на десетки години. Става въпрос не само за външнополитически, а и за вътрешно- и външноикономически, които ще струват много.

Той обаче не се нае да прогнозира на каква стойност ще излезе възстановяването им и кога ще се случи то. Дачев припомни, че след като Европа каза, че спираме доставките от Русия, нашите управляващи го приеха буквално, при все, че не бяха посочени срокове.

Той посочва, че от година насам бизнесът в България живее в абсурдна ситуация, защото каквато и икономика да има, тя спира без енергия.
Дачев обясни, че с компенсациите за тока, които се отпускат на бизнеса, не се пипат парите от бюджета на държавата.

„Ние не ползваме и една стотинка от Бюджета. Това са допълнителните печалби, които се преразпределят, те не влизат в Бюджета. Част от парите, които внасяме в Бюджета, ги връщаме при нас“, уточни той.

В заключение подчерта, че „Държавният бюджет никога не е бил толкова богат, колкото е в момента и определи това като парадокс.
По думите му бизнесът не усеща грижа от управляващите. „Очевидно не се разбира, че народът обеднява и фирмите обедняват. Ще започне да се разбира, когато започнат фалитите“, категоричен е той.
Източник: trud.bg