Бизнесът се ожали, че ще плащат двойно по-големи сметки за ток заради Петков и Василев

Инфлацията и обедняването ще се задълбочават все повече и повече

Бизнесът се ожали, че от началото на следващия месец сметките им за ток ще са поне два пъти по-високи, след като Комисията по бюджет и финанси отхвърли предложенията на работодателите за компенсации по цените на електроенергията.

На практика това означава, че се очаква нов скок в цените на стоките за потребителите, което пък на свой ред ще доведе до увеличаване на инфлацията. Това се посочва в позицията на Национално представените работодателски организации.

След снощното решение на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, 663 хиляди небитови потребители на електроенергия са лишени от компенсаторен механизъм, който да смекчи шоковия удар от драстично повишените цени.

На свободния пазар на електроенергия са не само предприятията, а и бюджетните организации, болниците, културните институции и детските градини.
В позицията на бизнеса се подчертава, че въпреки ангажиментите, поети от кабинета в оставка за средносрочно решение на проблема, точно управляващата коалиция е провалила решението.

Персонално са посочени министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, както и народните представители от ПП, ИТН, БСП и ДБ.
В резултат на гласуването, бизнесът ще бъде лишен от компенсации, тъй като действащите към днешна дата механизми са със срок до 1 юли. Това означава, че цените за потребителите ще продължат да растат, а инфлацията и обедняването ще се задълбочават все повече и повече.

trud.bg