„Бистришките тигри“: От сянката на Бойко Борисов до прага на елита

Колко добри сте в играта на асоциации? Много? Ако си тествате реакциите и ви кажат „Париж“, най-вероятно ще отговорите „Айфеловата кула“, а Рим може би ще свържете с Колизеума. А ако ви кажат „бистришките тигри“?

Да, точно така. Сигурно при повече от 90% от вас първата асоциация е „Бойко Борисов“. И как иначе, като бившият министър-председател направи „Витоша“ (Бистрица) един от най-споменаваните футболни отбори в страната в последните години.

Борисов беше на крачка да спечели наградата „Футболист на годината“ през 2011 г. Тогава доброволно се отказа, след като приключи пръв в номинациите с 44% от гласовете и остави зад себе си играещия все още в „Манчестър юнайтед“ Димитър Бербатов. Близо две години по-късно той постави рекорд като най-възрастния футболист в професионалния футбол в страната като играч на „Витоша“ в Б група.

Покрай всички спортни и неспортни истории, свързани с Борисов, клубът от Бистрица живее своя живот. Воденият от треньора Костадин Ангелов отбор се възползва от промените покрай обявения рестарт в българския футбол и от В група миналото лято се изкачи в новосформираната Втора професионална лига. С добрите си резултати съставът се изкачи в челото и има реални възможности да се бори за влизане в елита (в момента е трети с 33 точки и е на шест от първите два тима – „Етър“ и „Септември“ (София).

(Не)премиерският отбор и попът, който кълне

„Дали хората ни свързват с Бойко Борисов или не – в крайна сметка той е част от историята на този клуб. И може би до голяма степен благодарение на него имаме тази популярност. Всяко нещо има положителни и отрицателни страни“, разсъждава по философски треньорът Костадин Ангелов, който има и спортно-техническата власт.

„До този момент, според мен, отрицателната страна на неговото име беше, че винаги се търсеше някаква интрига. В момента хората вече ни възприемат като нормален клуб“, добави той пред „Дневник“.

Двамата с президента на клуба Сергей Ташков опитват да избягат от негативните препратки, свързани с участието на Борисов, и да представят по-различен образ на „Витоша“. Оказва се, че това невинаги дава резултат.

„В Самоков за първи път видях поп да кълне. Крещеше, че Бойко Борисов бил довел съдията за мача“, разказа Ташков пред „Дневник“. Не му допада това, че „постоянно се говори“ за бившия министър-председател. „Големи простотии има. Гледам и не мога да включа какво се случва. Той човекът искаше да играе и идваше с нас (във втория отбор на „Витоша“, който е в аматьорския футбол), но спря, като вижда какво става.“

Резултат с изображение за Бистришките тигри

http://dnevnik.bg