Богати на бедност

До какво доживяхме? Новият шеф на т.нар. клуб на богатите държави ОИСР предлага България и още пет страни – Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия, да бъдат приети като редовни членове. Звучи като виц, но е самата тъжна истина. Тъжна, защото само ние си знаем на какво дередже сме, а тези, които ни канят, определено не се интересуват що за абсурд и гавра е това и се ръководят от съвсем други интереси. Последни в ЕС по доходи, с най-голямо неравенство, но сред първите 35 държави в света по икономическо развитие. Няма такава пародия! Затъваме все повече и повече, а сме се засилили към организации и структури, които са на светлинни години от нас.

Излиза, че в ОИСР приемат след покриване на високи критерии като огромна корупция, бюрокрация и безработица, господство на мутрите, унищожено производство, галопираща инфлация… Любопитен факт, който малцина знаят, е, че страната ни е подала молба за членство още в далечната 2007 г. Но оттогава досега все ни препоръчват „реформи“ и съвети без някакъв конкретен отговор.

Ще попитате какъв ни е кярът от цялата тази работа?

Определено големците ще намажат, защото поне на думи ще се вдигне реномето на страната ни – примерно за привличане на инвеститори. Но това е престиж на „гол тумбак – чифте пищови“. Само че и този филм сме го гледали.

Определено за членството ще трябва да плащаме и някаква парична вноска, щото за какво иначе сме сред богаташите. А идеята е, като сме при богатите държави, и ние да започнем да плащаме и да подпомагаме по-бедните. И няма да можем да искаме помощ, че сме бедни.

Инак България наистина е богата държава. Или поне беше такава, но за 30 години я окрадоха и разпродадоха. Затова мястото ни е по-скоро в клуба на окрадените. А ако има нещо, което наистина имаме в изобилие, това е повсеместната беднотия.

автор:

Валентин Георгиев

duma.bg