Божидар Димитров: Ако вземем властта, първо ще пусна руснаците бeз визи

– Господин Димитров, защо регистрираната преди два дни в съда партия, на която сте лидер, се казва „Кубрат“, а не, както първоначалното име на движението, което ръководехте – „Кан Кубрат“? 

Оказва се, че името вече е заето. Поне 5-6 организации са се кръстили така и затова избрах само „Кубрат“. Даже предложих „Кубрат Велика България“, но не можело името България да се използва в название на партия. Което едва ли е вярно, тъй като има партии „Да, България“, „Дай България“, „Демократична България“ и т.н. Хайде, от мен да мине. „Кубрат“ е кратко име, ще ни наричат кубратисти. Предварително искам да разсея всякакви негативни съмнения, които има сред еврейската общност. „Кубрат“ е названието на организацията през 30-те години на миналия век на генерал Христо Луков, която се изявява с нацистки действия по улиците на София- манифестации, трошене на витрини на еврейски магазини. Регистрираната онзи ден професорска партия „Кубрат“ е демократична партия на просветените, умерени и конструктивни националисти. Ние признаваме сериозния принос на евреите в целокупния живот на България през изминалите столетия и през последните 150 г. В Националния исторически музей, малко преди да го напусна, открихме плоча в памет на 952 български войници и офицери от еврейски произход, сражавали се и загинали във войните за национално обединение

– Влизането в политиката не е ли опасна авантюра, защо решихте да се захванете с тази партия?
Близо две години при мен на кафе се събираха 25 професори, които анализираха обстановката в България. Всички те признаваха, че в една парламентарна република, за да се сключи едно коалиционно споразумение за правителство между различни партии с различни програми, е необходимо всяка от тях да се откаже от някои ценни намерения. Аз мога да кажа само за националистите, че те се отказаха да решат два тежки проблема в България – демографския и този с работната ръка като приемат закон, подобен на ирландския и унгарския от 2011 г., с който се дава лесно гражданство на наши сънародници зад граница. Ако партия „Кубрат“ вземе властта, ще се опитаме да решим проблемите с демографската криза и липсата на работна ръка, както и с намаляващия брой руските туристи. Първо, ще отменим 1900 от 2000-те лицензионни режими, както направи Тръмп в САЩ и икономиката им дръпна. И второто – ще махнем визите за руски туристи. Ще си ги получават на границата, а няма да ги раздава една индийска фирма в 5-6 града на огромната Русия. Резултатът е, че в България миналата година са дошли 560 000 руски туристи, а сега се очакват с 15% по-малко. Докато в Гърция са 4 милиона руски туристи, а в Турция – 6 милиона.

 Коя е крайната цел на вашата партия?
Това, което ние наричаме крайна стратегическа цел за възход и величие на България, е президентската република. Там е невъзможно съобразяване с коалиционен партньор, такъв просто няма да има. Президентът започва да управлява своеобразно своята програма. И наистина най-голям възход имат страни, които са президентски републики- Русия, САЩ, Франция, Турция, Чехия. Като френският модел ми се вижда най-подходящ за България.

– Няма ли опасност президентската република да премине в авторитарно управление?
Това е все едно да ме питате, ако вървите по тротоара, няма ли опасност един камион да изскочи от платното и да ви смачка. Винаги има опасности в този свят. В България е изключено да премине в авторитаризъм по простата причина, че няма няма външна ситуация за това. Ние сме в Европейския съюз, една демократична политическа общност, който не би позволил някъде да се установи авторитаризъм.

– Възможно ли е да има забрани на партии?
В никакъв случай няма да има забрана за партии. Защото експериментът, който е направила България през 1935-1943 г е същият като нашия, с едно единствено изключение- забрана на партии. Но ние нямаме такава идея. Самата ситуация на президентската форма на управление ще минимализира влиянието на партиите. Някои от тях най-вероятно ще изчезнат, тъй като никога не биха могли да изберат президент.

– В едно интервю казахте, че след регистрацията на движението „Кан Кубрат“ ще поканите премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова за членове. Важи ли тази покана и сега за партията?                                                                                                                                          Всички са поканени. Когато бяхме само движение, тогава можеха да дойдат при нас хора от всички партии, сега не. Но ако напуснат своите партии, добре са дошли.

– В професорската партия само титуловани учени ли ще има?
Още в самото начало обясних, че става дума за професори, освен академични, има и професори по занаят. Един Кубрат Пулев е професор в бокса. Един отец Боян Саръев е професор като духовник. И много други подобни хора.

– Бяхте препоръчали на своите съидейници да почетат много внимателно разказа на Мрак Твен „Кандидат за губернатор“. Опасявате ли се от дискредитиране?
А съм го прочел, разбира се. Смях се много на първите опити да бъда дискредитиран. Най-куриозното беше в един вестник, където бяха писали за детските ми години, и бяха сложили снимка, на която съм с две германки пред входа на музея. На 16-17 г., там съм слабичък като чироз. Твърди се, че това до мен е госпожа Меркел като млада, когато дошла на българското Черноморие. Не си спомням момичето как се казваше, но не е Меркел.

– Ще попречи ли партийната дейност на вашата научна дейност като историк?
Надявам се да не попречи. Плановете ми за лятото, понеже се заемам с много голяма работа, ще бъдат намалени. Ще продължавам да проучвам историята на родния край

Интервю на Антония Кюмюрджиева

в. Стандарт

Божидар Димитров: Ако вземем властта, първо ще пусна руснаците биз визи

loading...