Божидар Димитров отстъпва мястото си на археолог

Конкурсното начало явно е невъзможна мисия, когато става дума за шефското място в Националния исторически музей. След като първият от десет години насам конкурс за директор се провали, на поста застава временно изпълняващ длъжността – археологът доц. Бони Петрунова. Това съобщи пред Bulgaria on Air несменяемият почти две десетилетия шеф на НИМ Божидар Димитров, който от вчера е пенсионер. Министерството на културата все още не е оповестило кой ще поеме поста от този месец, нито кога ще има нов конкурс.

НИМ остана без титуляр, след като Божидар Димитров се отказа да защити позицията си с конкурс под предлог, че отдавна е прехвърлил пенсионната възраст, а единственият кандидат за мястото проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии не успя да събере нужния брой точки.

Доц. Петрунова е известен археолог с богат опит в проучването на средновековни крепости и акрополи. Тя беше зам.- министър на културата в кабинета на Вежди Рашидов заедно с Боил Банов, настоящия министър. Преди да поеме поста в културното ведомство е била зам.-директор на Националния археологически институт към БАН. Пред „Дневник“ тя вече е потвърдила, че е получила покана да поведе институцията, но формалното й назначение все още не е факт. Според думите й тя би поела с удоволствие музея, който обединява националната култура на България.

Искра Ценкова

Резултат с изображение за Националния исторически музей

http://segabg.com