Божидар Димитров: Щях да падна, като чух, че Русия е най-големият ни враг!

Директорът на НИМ Божидар Димитров и историкът проф. д-р Веселин Янчев коментираха пред Бит тв. дали страната ни е независима- както в миналото, така и днес, кои са истинските патриоти и какви самолети да купи българската власт.
„Няма случай от античността до наши дни правителството на малка държава като нашата да взима самостоятелни решения изцяло . Те и великите сили не са независими“, обясни проф. Димитров. Той коментира и темата за доклада, според който Русия е най-голямата заплаха за сигурността на страната ни. „Сега, правителството не е излязло с подобно становище. Това е доклад на ДАНС, който тепърва ще се превръща в правителствено и парламентарно решение и сигурно ще бъде променен. Аз като чух, че Русия ни е най-големия враг, щях да падна“, обясни историкът.
По спорната тема какви самолети да закупи родната авиация проф. Димитров отсече: „Ще ремонтираме за няколко милиона наличните МиГ-29, само че развалени и няма да купим нито F-16, нито „Грипен“. Защото първите са трета ръка, а шведите не могат да направят читав самолет“.
Проф. Веселин Янчев върна разговора в руслото на историята . „Независимостта е апогей на всички национално освободителни борби на българите още от времето на Възраждането. Формално населението не е усетило разлика, но в международен план България става равноправен член на свободни държави и има свое право да открива дипломатически представителства в чужбина“, каза Янчев

pik.bg

loading...