Бойко Рашков: Прокуратурата умишлено бави разследванията за Борисов

Главният прокурор Иван Гешев е нарушил закона, като неправомерно е изземвал дела от Ямбол, свързани с пътни ремонти, и ги е прехвърлял в София. Това каза в предаването (О)позиция на „Сега“ вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни, че постановленията по тези случаи ще бъдат предоставени и на правосъдния министър Надежда Йорданова, за да прецени дали ги включи към искането за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Той коментира и казуса „Барселонагейт“ и призова прокуратурата да обяви какво точно е извършила по делото, образувано през есента на 2020 г. „В документите от Испания има много интересни неща за предполагаема любовница и лица, свързани с бившата СИК, между които и Борисов“, заяви министърът.  „За мен прокуратурата умишлено не е работила. Както е забавяла няколко производства, станали публично известни с това, че се свързват с Борисов. Във всяка хипотеза, при която имаме подобна връзка, прокуратурата прави всички възможно тези събития да останат неизяснени своевременно въпреки повишеното обществено внимание към тях“, каза Рашков.

За друго горещо дело – „Булгаргаз“, вътрешният министър обясни, че прокуратурата пречи на МВР да работи по разследването. „Материалите, които са събрали служителите от ГД „Национална полиция“, са изпратени по искане на Софийската градска прокуратура на 9 февруари. До момента тези материали стоят там и не сме информирани какво правят по тях. Нещо много неприятно, което ми докладваха – ръководителката на градската прокуратура влязла в кабинета, където разговоряли разследващите и прокурора, и е казала: „Какво бързате толкова много, няма труп в случая ?!“. Представяте ли си каква нагласа има в прокуратурата?!“, обясни министърът.

Още във видеото:

– Пратило ли е МВР в прокуратурата данни за 19-те лица от списъка на премиера Кирил Петков;

– На каква фаза е проверката за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов;

– Какво е установило МВР по случая с джипа на Владислав Горанов, който се оказа обявен за издирване.

segabg.com