Бойко се пенсионира! Гербер от „Харвард“ поема хунтата

Бойко Борисов със сигурност няма да е в парламента и в Министерския съвет. По модела на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган лидерът на ГЕРБ е решил да се кандидатира за последно на изборите тази година, но отново да се откаже от депутатското кресло, а вече и от евентуално управленско в следващо правителство, научи „Уикенд”.

От доста време експремиерът е просто ракета-носител на партията си, като дори планираше да не участва изобщо в листите на собствената си формация. Последните минути преди старта на кампанията обаче убедили Борисов, че без него ГЕРБ ще изглежда отслабена, а електоратът е свикнал именно той да громи опонентите по места с цветист език.

Категорично обаче този път Борисов не искал да чуе да се занимава с властово управление, дори партията му да успее да стане част от коалиционно правителство.

„Шефът  е наясно, че и да сме първи, кабинет не може да съставим, а той премиер не иска да бъде повече. Депутат – никога не е искал и ще се откаже от парламента както и досега.

Уж омразните Кирил Петков и Асен Василев могат бързо да станат потенциални партньори, ако двете партии  – ПП и ГЕРБ успеят да си стиснат ръцете за „общо управление” под благосклонния взор на президента Румен Радев.

Дори категоричния антигербер Слави Трифонов, който отсече, че коалиция с формацията на Борисов няма да направи, бил на кантар за съвместна работа, ако Бойко остане в миманса. Затова и отсега лидера на ГЕРБ отсявал подходящи свои наследници на креслото премиерско в Министерски съвет, тъй като не искал да оставя партията, ала не искал и да пречи на ползите от оставането във властта.

На този етап за кандидат-премиер на ГЕРБ се спрягат няколко души – Томислав Дончев, Даниел Митов и Евгени Ангелов, научи „Уикенд”. Последните двама са компромисни кандидати и за десните от ДБ и хората на Кирил и Асен, а последният, който бе зам.-министър на икономиката в първия кабинет на шайката (2009-2013) буквално е фаворит.

Ангелов е завършил магистратурата си не къде да е, а в „Харвард”, а е работил и с много от технократите в ГЕРБ и бившия Реформаторски блок, което го прави „отличник” за поста. Отделно е много близък до другите харвардци – Кирил Петков и Асен Василев.

Даниел Митов пък от доста време е лансиран от ГЕРБ за ново лице на партията, като също десният му уклон се харесва на електората на жълтопаветниците. За сравнение, Дончев е сред „новите” оглеждани за премиер на партията заради диалогичността си, но бил и най-малко харесван за целта от Борисов. Бившият вицепремиер е прекалено независим и изградил собствено твърдо ядро сподвижници в партията.

Най-малко верен на Борисов, но най-полезен заради опита си с обществени поръчки с европари, ръководени често през половинката му Светлана и фирмите й през годините, Дончев е най-малко приятния изход за премиер на Борисов, тъй като другите двама били лесно манипулируеми и доста по-послушни.

Самият Томислав Дончев не отрече преди броени дни, че ГЕРБ обмисля категорично няколко варианта за премиер, давайки да се разбере, че вече партията не вижда само единствения и неповторим Бойко Борисов.

narod.bg