Бойчев: Корупцията ще свали правителството от власт

„Със законодателните предложения, които правим, ще докажем, че сме алтернатива на това управление. Подходът ни ще е не просто да критикуваме предложенията на управляващите, а да представяме и нашето виждане – кое решение считаме за по-добро.“ Това заяви по БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Като пример, народният представител посочи антикорупционния закон на управляващите и го определи, като бутафория и опит за отбиване на дейност. „Правят това, което могат – събират няколко неработещи институции в една и искат до края на годината да отчетат дейност“. Бойчев обясни, че в предложението си за антикорупционен закон, левицата се е фокусирала върху проблема с корупцията по високите етажи на властта. „Досегашните превенции и административни производства не дават резултат. Вкарали сме силен разследващ елемент в нашия законопроект“, добави Бойчев.

Той поясни, че най-голяма корупция се генерира там, където се разпределя финансов ресурс и обществени поръчки – т.е. изпълнителната власт, която е функция на мнозинството в Народното събрание. Затова и БСП предлага председателят на антикорупционния орган да се избира от президента. „ГЕРБ, които са излъчили правителството и крепят изпълнителната власт, искат председателят да се избра от НС, а той да има смелостта да разследва представителите на това мнозинство“, обясни абсурда Жельо Бойчев и добави, че точно корупцията ще свали това правителство от власт.

„Най-големите проблеми в българското общество за нас са бедността и все по-големите неравенства. Преодоляването им изисква редица действия и ние сме готови да ги предложим и това ще е наш приоритет“, категоричен бе Жельо Бойчев. Сериозни проблеми Бойчев посочи в образованието, което трябва да е функция на потребностите на икономиката, която изисква нови умения и знания от страна на работещите кадри. Като друг проблем той изтъкна нуждата от подкрепа на българските производители, на предприемачите и достъпът им до ресурси. „Наясно сме, че без инвестиции и растеж няма как да има по-високи доходи и заетост, и очаквайте предложения от страна на левицата“, каза депутатът от левицата.

„След октомври, ще представим алтернативен бюджет, очаквайте и редица законодателни инициативи от БСП. Ние и досега задавахме политическия тон и насоки. И за антикорупционния закон започнахме темата ние. Очаквайте скоро да предложим и тема за дебатите на българското председателство. Това, което правим не е за нас, а за България, защото случващото се е крайно неприемливо. Тази агресия и брутален авторитаризъм трябва да спре“- отбеляза депутатът.

Като проблем в образованието Бойчев посочи хаоса с учебните планове и безумието с цветни и черно-бели учебници, което е израз на философията на управляващите от ГЕРБ. „Тази сегрегация и разделение на българското общество не е само тук. Ако имаш пари си добре, ако нямаш си оставен да се оправяш. При демонополизацията на НЗОК предстои същото – каса за бедни и каса за богати. Това е политиката им. Трябва да се сложи край на това разделение“, отсече Бойчев.

Бойчев: Корупцията ще свали правителството от власт

cross.bg

loading...