Бойчев: Министър Павлова да каже как са разходвани 17 млн. лв. за ремонта на НДК

Два въпроса, свързани с ремонта на НДК, зададе народният представител от Парламентарната група на БСП Жельо Бойчев към министъра на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова. Първият от тях засяга разходването на предвидени финансови средства за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

„Настоявам министър Павлова да каже какви средства са предвидени за преустройството на главната сграда на Националния дворец на културата за обезпечаване провеждането на основни събития на българското председателство на ЕС през 2018 година, заяви Жельо Бойчев. – Освен това, каква част от тях и кога са преведени на „НДК“ ЕАД? И дали с отпуснатите целево за ремонтни работи 17 милиона лева (по решение на Министерски съвет от 3.08.2016 г.) са разплащани други дейности като електрическа енергия, топлоснабдяване, трудови възнаграждения и други?“.

Вторият въпрос на Жельо Бойчев към министър Лиляна Павлова е относно разминаващи се твърдения на Лиляна Павлова и изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош.

„В изнесена информация от министър Павлова пред медиите (на 2.06.2017 г.) тя твърди, че „първоначално въобще не е било предвидено изграждането на пресцентър с над 240 работни места и инфраструктура за пряко телевизионно предаване по сателит“ за нуждите на българското председателство в основната сграда на НДК, обясни Жельо Бойчев. – В същото време изпълнителният директор на НДК в свое официално прессъобщение от 12.06.2017 г. заявява: „не отговаря на истината твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на председателството не е проектиран“. В тази връзка настоявам министър Павлова да изясни ситуацията и да каже каква е истината. Освен това да отговори на въпроса кой компетентен орган е съгласувал идейния и работния проект за преустройството на НДК? Има ли издадено разрешение за строеж? Спазен ли е законът за авторското право и взети ли са необходимите мерки за съхраняване на произведенията на изкуството, намиращи се в обхвата на извършваните строително-ремонтни дейности?“

Бойчев: Министър Павлова да каже как са разходвани 17 млн. лв. за ремонта на НДК

cross.bg

loading...