Бойчев: Очакваме широка подкрепа за вота на недоверие

„България има нужда от промяна. Има нужда от разговор за корупцията и злоупотребата с власт. Ние ще го изнесем с искания вот на недоверие.“ Това заяви по БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Той добави, че откакто е сформирано това управляващо мнозинство сме свидетели на постоянни скандали.

„Още в самото начало при сформирането на правителството се започна със скандални назначения, защото политиката им не е поставена на принципна основа с ясна законодателна програма. При тях има разпределяне на власт“, каза Бойчев.

Народният представител добави, че целта на БСП на предстоящите разговори с другите опозиционни партии е да получи максимална подкрепа на предстоящия вот на недоверие. Той обясни, че дори в мнозинството има депутати, които осъзнават проблемите на страната с корупцията и злоупотребата с власт.

„Първата ни цел е да направим много съдържателни мотиви за вота. Те да са основен елемент от разговора. Ще започнем дебат на тази тема“, заяви Жельо Бойчев.

Той припомни, че предстои гласуване на републиканския бюджет.

„Дайте да започнем с приходната част на бюджета. Няма ли нужда от анализ защо данъчно-осигурителните приходи намаляват в страната през последните години? Това е сериозната тема. Стотици милиони лева не влизат в хазната. Това е първата тема за разговор за бюджета. Втората е – как се харчат парите?“, посочи Бойчев.

Народният представител беше категоричен, че на второто четене на бюджета, от „БСП за България“ ще бъдат направени много предложения.

„За приходите ще предложим по-висока събираемост, на база законодателни мерки. Трябва да бъде разчетен друг размер на БВП, който е поне с 1,1 млрд. лв. по-висок от разписания от ГЕРБ. Ще предложим съвсем друг данъчно-осигурителен модел за облагане на доходите на хората, защото най-бедните хора имат най-голям принос за приходната част на бюджета. Няма такава държава в Европа, която да облага минималните доходи“, каза Жельо Бойчев.

Той се съгласи, че проблемите са трупани през годините, но на това трябва да се сложи край с промени на системите, защото наливането „пусто в празно“ няма да доведе до резултат.

„Няколкостотин милиона лева повече за следващата година за образование и здравеопазване няма подобри продукта, който те дават. Ние искаме радикална промяна на финансирането на системите, за да получим друг резултат. Виждаме нервността на ГЕРБ от нашите предложения и разбираме, че сме на прав път“, категоричен беше Жельо Бойчев.

Бойчев: Очакваме широка подкрепа за вота на недоверие

cross.bg