Борисов и Нинова в челен сблъсък за „Цанков камък“

Относно казуса „Цанков камък“, Борисов заяви, че не имал избор освен да го открие. „Или да доплатим или да го оставим като паметник на глупостта. Аз се обърнах към българите и ги питах какво да направим. Това струва 1 млнд, един плувен басейн, напълнен с бетон. След 3 хиляди години ще го изплатим“, заяви Борисов.

Самата язовирна стена е огромно съоръжение, действително една от най-добрата в Европа. 1 млрд. за 80 мегавата. Сега не мога да разбера, ако си лидер носиш отговорност.

Борисов подчерта, че за всеки един гейт в ГЕРБ има обвинения. „А нейния депутат още е в парламента и твори закони“, заяви Борисов.

По повод НДК и Мирослав Боршош, Борисов заяви, че има разследващи, които си правят проверка и всичко ще стане ясно. Но подчерта, че през последните години нищо не се е направило.

За казуса с „Дунарит“, Борисов заяви, че г-н Гебрев може да си спомни времената на стачките във ВМЗ-Сопот.

„Отнасям се с уважение към всеки. Сигурно и г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила. Тогава се молех на оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия. Не ме интересува нито „Емко“, нито… Държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, който вдигна цената?“, запита премиерът.

По думите му „Дунарит“ работи, изнася си продукцията и си плаща задълженията и никой не го закача. „Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната „Кинтекс“ да докарва договори, защото десетки хора работят там. Опитът да ми пришият Делян Пеевски е опорната точка на Христо Иванов. Тя си е от много отдавна и на една група, която аз предупредих преди месец-месец и половина, че това ще е опорната им точка“, допълни Борисов. Той подчерта, че са направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците.

„Зад този скандал категорично не стои сянката на Делян Пеевски. Мога да ви уверя, че „Дунарит“ в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Това, което също като опорна точка се говореше. Лобистите бързат пред вятъра да говорят. Днес в 14.00 часа имаме Междуведомствен съвет, където всички тези лицензии и пропуски, които бяха казани, ако са отстранени, ще им се върнат. Не общувам с Пеевски, за да мога да кажа дали има интерес. Питайте го. Знам какво ми казал министъра и какви указания съм му дал“, каза още министър-председателят.

„Аз съм дал указания на министъра, да се махнат посредниците. Ако искаме да удоволетворим минималните искания на хората ни трябват 15 млрд.“, заяви премиерът.

По повод думите на Румен Радев, че лобистите са победили за поръчката на самолетите, Борисов заяви, че изпитва уважение към президента, но за два месеца служебно правителство да смениш всички експерти, да сложиш свои хора, за три месеца да приключиш сделка за 3 млрд., не бих говорил толкова смело за лобизъм, защото фактите показват други неща. При вас казват, че 15 години се работи за тези самолети, за 1 месец се взима решение. Какво трябва да се каже в този случай, учителите да чакат, военните да чакат, полицаите да чакат. За 1 месец те извъртяха една поръчка за огромни пари, за това трябва да се водят преговорите да се разсрочва плащанията, да се намали цената. Нека да каже кои са лобистите, аз, Цветанов, той ли е. Авиацията не се приземява, това не е вярно“, заяви Борисов и призова Румен Радев да каже имената на хората, които визира за лобисти.

„Имаме прекрасна комуникация с Радев, за това се учудвам“, заяви Борисов. На въпрос за доклада и Русия, Борисов коментира и думите на Станишев, че Русия не е наш враг, но сме част от НАТО. „България е в НАТО, във всички изказвания на стратезите и на всички важни срещи, Русия се споменава като враг. Ние не можем в нашите дуктрини, особено в тази част на Европа, във всички учения, където участват всички родове войски от над 15 държави и в един момент да кажем, че те не са ни враг. Ако стане война ракетите са насочени към България, за това ние участваме като общотото. Тук е проблем, че Турция е до нас, а в същото време е в тежък конфликт с Европа. Аз не допуснат флотилията в Черно море, за което отнесох много упреци. Но, ако стане война ние ще се бием на страната на НАТО, но в същото време имаме интерес от руските туристи, за да стане мощен газовия хъб „Балкан“ ни трябва руски газ“, заяви Борисов, но допълни, че няма как да се отметнем от НАТО и дуктрината им.

За магистралата в Кресна, Борисов увери че тя се строи. ТОЛ системата също ще е готова. За протеста на еколозите, премиерът заяви, че може да се направи магистрала да виси на въжета, но струва милиони. За това каква оценка си дава, министър-председателят е категоричен, че си дава отлична оценка и няма ден, нощ, събота и неделя. Той похвали министрите, които се стараят и правят всичко с добри намерения.

Резултат с изображение за Борисов и Нинова

http://pik.bg

loading...