Борисов: Не искам повече Веско Маринов да ми пее по концертите

Анализът ни след тези избори е, че победата е категорична. Това беше потвърдено с оставките в БСП. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след Изпълнителна комисия на партията, предаде Агенция „Фокус“.

„Анализ на изборите вече правих, и вие правите от сутрин до вечер. Резултатите са добри. Вече ги коментирах в Брюксел. Анализът ни е, че победата е категорична и оставките в БСП го доказват. До оставката на Цветан Цветанов се стигна, защото това беше и негово желание. Както той каза, доверието в нас по много теми го няма. След като го няма, това е правилно решение“, заяви Борисов.

„По устав се изисква освобождаването на Цветанов да стане на форум, който ще бъде на 7 юли. Тогава ще освободим и Румяна Бъчварова, която отива посланик. Началник на кабинета ми е Деница, вече я сложих“, заяви Борисов.

Попитан какви са били обсъжданите варианти на срещата между него и Цветанов, той коментира: „Вариантите бяха – напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член. Избрахме варианта да напусне отвсякъде. Няма трети или четвърти вариант“.

В отговор на въпрос избран ли е негов заместник, лидерът на ГЕРБ посочи: „Това е работа на Изпълнителната комисия и на Конгреса. Двама заместници и повече власт на административния секретар, който да движи техническата неща през времето, в което се занимавам с премиерството си, е предостатъчно“.

Премиерът заяви, че на 7 юли на партийно събитие Цветанов, както и Бъчварова.

„Трети вариант не е имало – Цветанов или трябваше да остане, или да подаде оставка“, каза премиерът. Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще има смяна на ръководства по места в партията, където резултатите не са били добри.

„След седмица пак ще ги събера. Днес исках да ги успокоя, че който си е вършил работата, ще си я върши пак. Името на Цветанов се заменя сега от изпълнителната комисия – демократичността и реформата е в ход. Ще създам и орган за контрол в партията, който да приема жалби и оплаквания. Видяхте този в Пловдив, който сочи тавана, видяхте какво му се случи, благодарение на хората, които имаха смелостта да се свържат с мен. Това беше очаквано и не ми се искаше отново Веско Маринов да ни пее по концертите. Ясно бях казал как да се проведе кампанията, но не се съобразиха. Народът видяхте как се отнася с мен последните две седмици и това за мен е най-важното. Разбрах, че днес и президентът е видял какви училища сме направили. Над милиард вкарахме в образователната инфраструктура. Така, че решенията ни са в името на хората“, заяви премиерът.

Той отговори лаконично на въпроса как ще се справи ГЕРБ без Цветанов на местните избори:

„Видяхте каква кампания направих и не случайно казват, че и магаре да вържем, ще стане депутат“. От думите му стана ясно, че Цветанов не се е съобразил с изискванията на Борисов за провеждането на предизборната кампания, заради което той я взе в свои ръце провеждането й в последните две седмици. Наследникът на Цветанов пък ще стане ясен на 7 юли, която ще се проведе форум на ГЕРБ. Борисов отказа да отговори дали това ще е Томислав Дончев.

„Обмисляме как да направим така, че кметовете да са и областни координатори на партията“, заяви още Борисов.

„Какво повече да коментираме – когато си победил, скромността изисква да си мълчиш“, коментира той.

„Има достатъчно платени хора, социолози и политолози, които обикалят студиата и коментират. Да им оставим тази възможност“, каза още лидерът на ГЕРБ.

В централата на ГЕРБ се проведе заседание на Изпълнителна комисия на партията. На съвещанието присъстваха и областните председатели на ГЕРБ.

Още по време на изборите Борисов намекна, че ще има промени в партията и ще „реже“ до дъно провинилите се структури. Идеята на Борисов е да изгради наново партията си така, че да е способна за истински победи.

По всяка вероятност няма да има човек на мястото на Цветанов сред заместниците на Борисов и той ще остане само с двама – кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които ще си разпределят функциите на досегашния Втори в партията.

Ще има промени обаче в Изпълнителната комисия – ще влязат нови хора на мястото на Цветанов и на Румяна Бъчварова, която отива посланик в Израел.

Вчера Цветанов разкри, че по време на разговора си с Борисов двамата не са постигнали съгласие за общото им партийно бъдеще и затова той си е подал оставката. Цветанов напуска партийната централа и се лишава от всички атрибути, които му даваха досега партийните постове – кабинет, кола, секретарка и други екстри. Няма да има има медийни изяви, няма повече да е лице на ГЕРБ. Остава редови партиен член, но с какво ще се занимава извън ГЕРБ, не е ясно.

 

 

loading...