Борисов подкрепи Меркел за компромиса и бюджета на ЕС. Какво ще стане с върховенството на закона?

Борисов в един глас с Меркел зове за компромис и приемане на многогодишната финансова рамка на ЕС. Компромисът обаче се отнася до смекчаване на обвързаностите с върховенството на закона.

След германския канцлер, българският премиер (и един от най-верните съюзници на Меркел в Брюксел) посочи, че Европа не може да си позволи повече забавяне с приемането на бюджета и Пакета за възстановяване заради сложната пандемична ситуация.

Борисов публикува идентична позиция с тази на Меркел ден по-късно. Вчера германският канцлер заяви, че “всички страни трябва да направят компромис” за бюджета на ЕС. Думите и са свързани с решението на Полша и Унгария, които наложиха вето заради предложението финансовата помощ за държавите-членки да е обвързана с върховенството на закона.

Германският канцлер посочи, че е възможно да се смекчи въпросният предложен механизъм, за да се постигне споразумение между държавите от блока и по този начин Полша и Унгария да дадат зелена светлина за многогодишната финансова рамка.

Борисов застана зад Меркел днес като призова да не се излага на риск възстановяването на Европа. Ето и какво написа премиерът:

“Коронавирусът постави здравните ни системи под сериозен натиск. Затова е важно ЕС да обърне специално внимание върху готовността си за овладяването на пандемии и бъдещи заплахи за здравето.

Във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел отново подчертах необходимостта ЕС да засили ролята си в глобалното здравеопазване. Това е един от начините да се избегне недостиг на лекарствени продукти в бъдеще.

Именно заради сложната пандемична ситуация не можем да си позволим и повече забавяне с приемането на МФР и Пакета за възстановяване.

Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа”.

ФрогНюз припомня, че върховенството на закона у нас е един от проблемите, очертан в доклада на Европейската комисия, а по-късно включен и в резолюцията на ЕП. Основните опасения са, че България може да се присъедини към Полша и Унгария, които са особено проблемни за Брюксел що се отнася до борбата им с корупцията и добра правосъдна система.

Джесика Вълчева

https://frognews.bg/