Боян Кайров: Нашата прокуратура е строго поръчкова, тя обслужва силните на деня, и за децата вече е ясно, че сегашният главен прокурор е назначение на г-н Пеевски дпс и герб

Разкажете ми нещо повече за себе си?
.
– От дете ме мъчи неправдата в живота и в този смисъл изборът ми не беше труден – Правото.
Голямата ми друга мечта беше медицината, и в частност – кардиологията, все воден от щение да помагам на хората.
 Като бивш прокурор каква е оценката, която бихте дал за нашата прокуратура?
,
– Нашата прокуратура е строго поръчкова, тя обслужва силните на деня, и за децата вече е ясно, че сегашният главен прокурор е назначение на г-н Пеевски дпс и герб, крещящи примери , вземете само кражбите за хемус, историите за осемте джуджета, това е най-прогнилата система в държавата, рибата се вмирисва откъм главата.
,
 Към момента е актуална темата за реформа в съдебната система Вие по кои пунктове считате, че е наложителна тя?
,
– Във всички, нов Главен прокурор, с нов мандат, не по-дълъг от пет години, заместници на всеки две години и не повече от двама, стига с това тунеядство, и един Директор и на националното и окръжните следствия, не е невъзможно.
,
 А сега да се върнем към дейността, с която сега се занимавате. Къде сте повече себе си, като прокурор, който се бори с лошите или който е от другата страна на барикадата и ги защитава?
.
Ако нещо съм научил в този живот, то е да не съжалявам за минали работи, и все пак ако сега имаше машина на времето, единстмвеното което щях да направя е да се махна по-рано от прогнилата ни прокуратура, осеяна със страх, боязън, призрачност, скелети в гардероба, дебнене на врагове с партиен билет, и една школа за мен, е и една школа, която доведе до няколко прединфаркта , операции на сърцето и шепа хапчета, видях и се убедих, че не мога да се боря отвътре, последните години, четири, откакто съм адвокат – смея да кажа, да, това съм аз, Боян Кайров, Рицарят на Честта, който съм се чувствал винаги!
.
Какво е мнението Ви за правото на защита на гражданите, което е закрепено в Коституцията ни? Има ли то своите реални, практически гаранции?
.
Това е изконно човешко Право, но в България отдавна е изгубило своето измерение, не, няма го, на практика го няма!
.
Според Вас какво е мястото и ролята на българската адвокатура в съвременна България, на какво трябва да наблегнем повече и от какво да се освободим, за да сме по – полезни за хората?
.
На първо място трябва да сме хора, така ще сме най – полезни за каузата!
.
Кои качества от футбола ви помагаха в работата ви като прокурор, а сега и като адвокат?
.
 ХА, ХА, Футболът ме доизгради като борбеност, като неотстъпчивост, научи ме, че има падане, но има и ставане и по-болезнено падане и още по-тежко но славно ставане.
.
 С коя Ваша версия баща Ви би се гордял повече, футболист, прокурор, адвокат?
.
Татко, Бог да го прости ,беше рядко справедлив човек, със сигурност щеше да бъде безмерно щастлив да ме види успешен футболист, какъвто така и никога не
станах заади злощастни контузии, но за гордост, за гордост щеше да се гордеее със сегашното ми амплоа на Адвокат, той все  пак видя някой мои блестящи мачове като юноша и младеж и  беше с мен в ролята ми на Делегат на вечни дербита като Левски Славия, Пирин ЦСКА , Левски ЦСКА и прочие………Бог да го прости!
.
А как виждаше България той, с какво бяха свързани мечтите му за нея?
.
Той беше монархист, все пак е син на Тодор Кайров – Луксо , един от най-близките приятели и съветници на Негово Величество Борис Трети.
Татко беше посещавал като дете Царя у дома, в кръчмите на Дядо ми по пътя за Рилския манастир ……………..
Вашият брат също е адвокат? Откъде идва тази любов към правото във вашето семейство?
.
БРАТ МИ Е ЕДИН ОТ-НАЙ ДОБРИТЕ ЦИВИЛИСТИ В БЪЛГАЛИЯ, РЕДОМ С ЙОРДАН СОКОЛОВ, СВЕТОСЛАВ ЛУЧНИКОВ , АЛЕКСАНДЪР ДЖЕРОВ, ТОДОР КАЙРОВ
КРАЛ НА ЦИВИЛИЗМА, МОГОКРАТНИ И СЛАВНИ СА НЕГОВИТЕ СПЕЧЕЛЕНИ ДЕЛА, ПОСЛЕДНИТЕ ВЕЛИЧАВИ ТАКИВА СА ЗА БАЗАТА НА НСА И МИНИСТРЕСТВО НА
СПОРТА В РАДВА, НЕСЕБЪР, БРАТ МИ СПЕЧЕЛИ ВСИЧКО КОЕТО ЗАВЕДЕ И ВСИЧКО КОЕТО БЕШЕ КАТО ИСКОВЕ СРЕЩУ НСА И СПОРТА!
.
Питах Ви за баща Ви, а бихте ли казал няколко думи и за Вашата майка, тя също е общественик и човек с качества.
.
Майка ми е един служител, с който всяко предприятие би се гордяло, с два факултета АЛМА МАТЕР- Български и славянски филологии и История, с 45 годишен стаж само и единствено в СУ С КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ,
В момента завежда Инспекторатът към Деканатът по Философия…………….тя е емблематична фитура, като в години беше и Директор на БИБЛИОТЕКАТА И Помощик Ректор, два пъти.
.
Кой е въпросът който бихте искали да Ви бъде зададен и как бихте отговорили на него?
.
След десет години да сме живи  и здрави и да ми кажете г – н Кайров, вярвахте ли, че ще задминем Швейцария и аз да ви отговоря с рев от щастие, че мечтите са станали реалност! Дано, дай Боже, Амин ! Ще бъде!
.
Въпросите зададе Златина Кралева,  адвокат и активист, поддържащ идеята за развито гражданско общество като коректив на властта