Британска министърка беше разкритикувана, след като нарече мигрантите „инвазия“

Министърката на вътрешните работи на Великобритания беше разкритикувана днес след като описа мигрантите, прекосяващи Ламанша в малки лодки, като „инвазия“, предаде Асошиейтед прес.

Сюела Бравърман използва този термин, докато защитаваше условията в център за обработка на документите на новопристигнали, където около 4000 души се помещават в обект, предназначен за 1600 души.

Бравърман вчера нарече прекосяващите с малки лодки „инвазията на нашия южен бряг“ и каза, че „нелегалната миграция е извън контрол“.

Нейният заместник Робърт Дженрик се разграничи от казаното от Бравърман. „На работа като моята човек трябва да подбира думите си много внимателно“, заяви той пред „Скай нюз“. „И аз никога не бих демонизирал хора, идващи в тази страна в търсене на по-добър живот“, добави Дженрик.

Премиерът Риши Сунак, който назначи Бравърман, след като встъпи в длъжност миналата седмица, е казал на своите министри днес, че Великобритания „винаги ще бъде състрадателна, гостоприемна страна“, заяви негов говорител.

Броят на търсещите убежище, опитващи се да достигнат Великобритания с лодки, постоянно се увеличава и системата за обработка на молби за получаване на убежище не успява да се справи с наплива на фона на хаоса в консервативното правителство, което тази година излъчи вече трети премиер и министър на вътрешните работи.

Критици обвиняват Бравърман, че нарочно е влошила условията в центъра за обработка, като е отказала да запази стаи в хотели за търсещите убежище.

През 2021 г. молби за получаване на убежище във Великобритания са подали малко над 48 000 души. Това е по-малко число в сравнение с Германия, Франция или Испания. Рязко се повиши обаче броят на хората, опитващи се да прекосят Ламанша в гумени лодки и други малки плавателни съдове, тъй като алтернативните маршрути стават все по-трудни.

https://fakti.bg/