Британското разузнаване с гореща новина за Путин и Шойгу

Отстраняването му е в резултат на „проблемите, които Русия изпитва в Украйна“

Според твърдение на британското министерството на отбраната руският министър на отбраната Сергей Шойгу е бил отстранен от поста.

Към момента оперативното командване в Украйна директно контактува с президента Владимир Путин, предава БНР.

В редовната дневна сводка на британското разузнаване се посочва, че отстраняването на Шойгу е в резултат на „проблемите, които Русия изпитва в Украйна“.
Разузнаването разполага с информация, че генералът редовно е „обект на присмех“ от офицерите и войниците за „неефективното и неадекватно ръководство“, откакто напредъкът на Русия в Украйна бе възпрян.

Преди да заеме министерския пост, Шойгу е прекарал дълго време в строителството и в министерството за справяне с кризисни ситуации, посочват още от британското министерство на отбраната. От там допълват, че вероятно той „отдавна страда с опитите да подобри репутацията си на човек, който няма необходимия военен опит“.

Още преди няколко дни стана ясно, че командирите на руски военни групировки в Украйна вероятно докладват директно на руския президент Владимир Путин.
Това бе посочено в доклад на Американския институт за изследване на войната (ISW). По този начин те заобикалят руското министерство на отбраната и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов в командната система.
Освен това още тогава ISW имаше предположения, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е загубил доверието на Путин след началната фаза на пълномащабно нахлуване в Украйна, което се провали, въпреки уверенията му за бърза победа.
Източник: lupa.bg