Брюксел ни проверява след тежкия шамар от Румъния

Целта е да бъде установено защо поетите ангажименти не са спазени навреме

Страната ни ще бъде подложена на проверка от Европейската комисия, след като Румъния ни зашлеви звучен шамар заради забавянето на интерконектора със съседна Гърция.

Европейската комисия има пълно основание да провери защо страната ни се бави изграждането и експлоатацията на газовата връзка с Гърция.
Извършването на проверката е предложено в открито писмо, което е изпратено до Европейската комисия от бившия румънски министър на енергетиката.

Тук е моментът да подчертаем, че той е и председател на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в енергийните регулации.
В писмото си бившият енергиен министър на Румъния предлага да бъдат предприети нужните мерки, които да доведат до ускоряване на пускането на интерконектора Гърция – България.

Според него извършването на проверката, която да установи защо поетите ангажименти не са спазени навреме, е част от тези мерки.
В писмото се посочва още, че връзката е част от европейския проект за вертикален коридор с цел да се диверсифицират маршрутите и особено източниците на природен газ.

По отношението на проблема с газа, председателят на Стратегическия съвет на президента, който към момента е съветник на служебния премиер Гълъб Донев – проф. Александър Маринов коментира, че правителството маневрира между различни варианти.
Някои от тях, които толкова ни ги хвалят сега, са чисто хипотетични. Все едно да ни подарят Айфеловата кула. Може да водиш разговори за някакви танкери, които браздят океаните, но тези танкери няма къде да бъдат „паркирани“.
Източник: standartnews.com