Брюксел отхвърли молбата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз

Брюксел отхвърли молбата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Украйна няма да стане член на ЕС в близко бъдеще, дори няма да й бъде даден статут на кандидат за членство в Европейския съюз, въпреки исканията на Зеленски. Както се оказа, не всеки в Европа иска да види Украйна в редиците си.

Президентът на Литва, Гитанас Науседа опроверга собствените си думи, заявявайки, че Украйна няма да получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Според него на този етап от историята „това е невъзможно“.
Но буквално тази сутрин литовският „ястреб“,президент твърди точно обратното, зарадвайки Киев. Както Науседа написа в профила си в Туитър, всички страни от ЕС казаха „да“ на европейската интеграция на Украйна. Сега се оказва, че не всички и сам да се опровергава.

Ние се застъпихме за това, че сега Украйна трябва да получи статут на кандидат за приемане в ЕС, но се оказа, че все още не можем да направим това, но ще се върнем към разглеждането на този въпрос, каза той.

Малко повече яснота по въпроса за европейската интеграция на Украйна внесе премиерът на Холандия Марк Рюте. Според него ЕС изразява солидарност и подкрепа към Украйна, но тя няма да получи статут на кандидат за членство.

В същото време той увери, че Украйна вече принадлежи към „европейското семейство“ и Брюксел ще засили връзките с нея. Въпреки това може да са необходими „месеци и години“, за да се разгледа молбата на Киев.
В момента се разглежда молбата на Украйна за постоянно членство в ЕС, която е внесена в Европейската комисия. Но ще минат месеци или години, преди да се вземе решение, добави той.

Но за утеха на Зеленски обеща,(бих казал излъга отново украйнците) да засили натиска върху Русия и Беларус да спрат военната операция на територията на Украйна.

Йордан Халачев