БСП връща третия мандат още на 5 май. Следва служебно правителство и нови избори

На извънредно 3-часово заседание Националният съвет на БСП реши да върне веднага мандата за съставяне на правителство. ”За” предложението на Изпълнителното бюро гласуваха 108 членове на Пленума, ”против” – 0 и ”въздържали се” – 5, с което то бе прието. Решението дойде след като държавният глава Румен Радев изпрати покана за връчване на третия мандат на ”БСП за България” в сряда на 5 май.

Дискусията на пленума обаче се завъртя около това дали мандатът да бъде върнат бързо или да се изчака 7-дневния срок.

По-рано се появи неповтърдена информация, че Изпълнителното бюро на БСП се е обединило около варианта партията да върне третия мандат за съставяне на правителство и да обясни на хората защо го прави.

Социалистите обсъждаха три варианта, които лидерката Корнелия Нинова представила пред пленума:

1. БСП взема мандата с програма и партиен кабинет. Той обаче няма да мине, признала Нинова.

2. Надпартиен експертен и програмен кабинет Този вариант е също малко вероятно да мине, а и има риск да бъде подкрепен от ГЕРБ, което е опасно за БСП, изразила опасения Нинова.

3. Връщане на мандата и честно обяснение пред хората защо се прави това – на този етап БСП няма подкрепа за промяна нито от избирателите, нито от другите партии на промяната в парламента. А с ГЕРБ и ДПС не може да се направи правителство, категорична била Нинова.

Припомняме, че първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.

Съдбата на третия мандат е идентична.

Последната дума беше на БСП и вече е ясно – отиваме на втори за годината парламентарни избори. След 5 май предстои президентът да назначи служебно правителство. По закон то действа 2 месеца, след което се определя дата за новите избори. По всичко личи, че те ще са през юли месец.

Frognews.bg