БСП върна мандата. Отиваме на нови избори на 11 юли

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание – ”БСП за България”. Представителите на партията, които отидоха при президента, веднага върнаха мандата, както обещаха преди дни.
След като БСП върнаха мандата на президента, президентът Румен Радев ще назначи служебен кабинет. Преди да се стигне до служебен кабинет обаче той трябва да разпусне Народното събрание. Очаква се това да се случи на 7 май, а най-вероятната дата за изборите изглежда 11 юли.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че желанието им е било да има правителство, което да реши няколко важни неща за хората – да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“. С тази цел са подали ръка на втората по големина партия, която не била приета. „Няма обективна възможност да съставим кабинет“, заяви Нинова, която върна връчения й мандат.

От своя страна президентът Радев коментира, че в тази ситуация е явно, че отиваме към разпускане на парламента, а ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза. Той призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

„Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори“, заяви Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли, съобщи той, като добави, че ще разпусне сегашното Народно събрание през следващата седмица.

Припомняме, че първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“, без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента. На 1 май Националният съвет на БСП взе решение да върне мандата още при връчването му.

https://frognews.bg/