БСП ИМА ЛИ ИЗОБЩО ПОЗИЦИЯ?

Тези дни Кирил Петков направи няколко големи външнополитически грешки. След изгонването на руските дипломати, сега казва на Н.П. Митрофанова да си ходи в Русия. Прилича ми леко на злобен и амбициозен, но не особено умен пинчер, лаещ бясно срещу мечка гризли. Проблемът е, че за грешките му ще плащаме всички ние.

И в тази позиция не разбрах какво мислят от БСП. Компромисите, които правят заради коалицията и участието си във властта, започват да стават неудобни и направо неуместни. Нямаше реакция от тяхна страна на посещението на американския министър на отбраната, направиха се, че не забелязаха протестите срещу НАТО и американското искане да предоставяме оръжия и ракети. Направиха се, че не забелязаха, как на практика вече изпращаме оръжие, макар и неофициално. Направиха се, че не знаят за проблема с руското посолство, който явно има Кирил Петков по заръка на американското посолство.

Но сега нещата вече ескалират. И се съмнявам, че техният електорат, в същността си русофилски, ще им прости подобно мълчание и съгласие. Дори дали ще им прости по-нататъшното участие в коалицията.

И това не го казвам, защото са политически противници. Винаги казвам, че България има нужда от силна лява партия. Дори са ми симпатични понякога. Но трябва все пак да се отстояват принципни позиции. Участието им в тази коалиция ще бъде срамно петно в историята им. Какво ще направят, ще видим тепърва. Но едно е ясно – ако мълчат, времето и Кирил Петков работят срещу тях.

И е време всички мислещи политици да се обединят срещу недоразумението Кирил Петков. Защото е вреден и вече много пречи. Точно в този момент в политиката и дипломацията трябва опитни политици и дипломати да вземат решенията. И каквото и да правят, да го правят с финес, а не дърварската като харвардският мислител. Присъствието и на други недоразумения в правителството като Генчовска и Заков, съвсем го компрометират. Заедно с всички участници в него!

Днес трябва да се заеме позиция от всеки български политик. Защото утре….утре може да е късно…за България!

Елена Гунчева
* Публикацията изразява само МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ като гражданин и българка.