БСП пита Московски: Защо дадохте 378 000 лв. на Крумова и Христова за психотестовете за шофьорите?

По какви критерии избрахте Калина Крумова и Антоанета Христова за изпълнители на обществената поръчка за новите психотестове за шофьорите? Този парламентарен въпрос са отправили народните представители от „БСП за България“ Георги Свиленски и Петър Витанов към министъра на транспорта Ивайло Московски, показа проверка на Епицентър.бг.

Депутатите казват, че са поискали отговор от транспортния шеф заради огромния обществен и медиен интерес. „Кои бяха участниците и по какви критерии беше избран изпълнителят на обществената поръчка по темата „Разработване на нови психологически методики за изследване на качествата на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачите на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили правоспособност и идентифициране на лицата с потенциално рисково поведение на пътя?“, пише в питането на Свиленски и Витанов. Въпросът е внесен днес в деловодството на Народното събрание.

Ивайло Московски ще трябва и да обясни на депутатите от парламентарната трибуна каква точно експертиза имат директорът на Института за изследване на населението и човека на БАН Антоанета Христова и бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова, която в момента е съветник на вътрешния министър Валентин Радев. Стана ясно още, че в момента Крумова е докторант към Института за изследване на населението и човека при БАН и че най-вероятно на нея се дължи отпускането на внушителната сума за психотестовете по Приоритетна ос 5 – „Техническа помощ“ на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. заради близките ѝ отношения с министър Ивайло Московски. Самата Антоанета Христова пък работи медийно за ГЕРБ.

Скандалът с парите за психотестовете за шофьорите предизвика трусове и в БСП, след като разследване на в. „Дума“ бе обсъдено на заседание на Изпълнителното бюро.

Темата на обществената поръчка, дадена на Института на Антоанета Христова, е „Разработване на нови психологически методики за изследване на качествата на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили придобитата правоспособност и идентифициране на лицата с потенциално рисково поведение на пътя“.

Калина Крумова каза, че е започнала докторантурата си по транспортна психология в института в началото на 2017 г. Периодът всъщност съвпада с решението за откриване на обществената поръчка на Министерството на транспорта (по това време все още под ръководството на Ивайло Московски в кабинета „Борисов 2“) през януари 2017 г.

Поръчката е възложена няколко месеца по-късно, на 26 юни 2017 г., отново при ръководството на министъра на транспорта на ГЕРБ Московски. Срокът за изпълнение е 18 месеца, като досега е проведен един семинар и са отчетени два документа – „обзор на актуалната научна литература по темата“ и „проучване на качествата, свързани с уменията за управление на МПС, наличието на които намалява риска от допускане на грешки при участие в пътното движение и на опасността от предизвикване“.

Ръководител на проекта и на самия Институт към БАН е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Калина Крумова. Двете дами – Крумова и Христова имат обща дейност и извън академията на науките. Те са били съдружнички в търговското дружество „Институт за политика“ – през ноември 2017 г. Калина Крумова прехвърля дела си на Христова, вероятно когато е назначена за съветник на вътрешния министър.

Съоснователки са и на едноименната фондация „Институт за политика“, която се занимава със семинари и обучения на млади кадри на ГЕРБ и БСП. В управителния съвет на фондацията влизат още Десислава Попова и бившият зам.-директор на строителната компания „Трейс Груп“ Николай Вълев. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

След публикация на Епицентър.бг от 20 юни тази година за това, че скандалът с обществената поръчка влиза в парламента, Антоанета Христова се появи пред телевизия, където с менторски тон обясни защо не трябва да се вярва на публикации в медиите, както и че нямало да има никакви парламентарни въпроси за усвояваните от нея и Крумова 378 000 лв. без ДДС за психотестове. С арогантен и нетърпящ възражения тон, обслужващата ГЕРБ професорка се накара на водещия на „България он ер“ и отрече да има скандал с търга

http://epicenter.bg